CHP milletvekilleri, KHK ile kapatılan askeri okulların, kamu üniversitelerinin ve askeri kışlaların yeşil alan ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.

D'nın haberine göre, CHP milletvekilleri, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan askeri okulların, kamu üniversitelerinin ve taşınacak askeri kışlaların yeşil alan ilan edilmesi için kanun teklifi verdi. Verilen teklifte "Halkın ortak malı dün cemaat savcılarına dünyayı dolaştıran Ağaoğlu'na değil, halka açılmalı" denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan askeri okulların, kamu üniversitelerinin ve taşınacak askeri kışlaların yeşil alan ilan edilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi. Kanun teklifinin gerekçesinde, kentlerin simge yapıları haline gelen askeri okulların ve kışlaların halkın ortak malı olduğu belirtilerek, "Halkın ortak malı dün cemaat savcılarına dünyayı dolaştıran Ağaoğluna değil, halka açılmalı" denildi.

Tarihi dokuları ile Kuleli Askeri Lisesi, Heybeliada Deniz Lisesi, Selimiye Kışlası gibi yapıların İstanbul için sembol yapılar haline geldiği belirtilen teklifte, tarihi dokuların olduğu gibi korunması gerektiğini ifade edildi.

Teklifte ayrıca, askeri okulların kamu okullarına ve kamu üniversitelerine devredilmesi ve kamunun kullanımında kalması gerektiği de vurgulandı.

Kanun teklifi hakkında açıklamalarda bulunan CHP İstanbul milletvekilleri Dr. Ali Şeker, şöyle dedi: "Türkiye'nin önemli bir sorunu olan çarpık kentleşme sonucunda, şehirlerin nefes alabildiği nadir alanlar askeri alanlardır. Kentlerde yaşayan nüfusun her geçen gün artması ve düzensiz göç hareketlerinin beraberinde getirdiği çarpık kentleşmenin yüksek oranda yeşil alan tahribatına yol açtığı dikkate alındığında, söz konusu askeri alanların yeşil alan ilan edilmesi ile birlikte şehirlerde yaşayan insanların nefes alması, sosyal yaşam alanlarının artmasıyla psikolojik ve sosyal olarak rahatlamasına katkı sunulmuş olacaktır."

Kaynak: Birgun.net