CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin'in Özgür Gündem Gazetesi'nde nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için önceki gün tutuklanmalarına dair bir açıklama yayınladı.

Açıklamasında ''Türkiye Cumhuriyeti yönetilmemekte, halkımız büyük bir krize sürüklenmektedir'' diyen Altıok, CHP'nin tutuklamaları kınadığını ifade etti.

Akatlı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin, nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için tutuklanmıştır. Bu tutuklama ile adalete olan inanç ve demokrasi tarihimiz ağır bir yara almıştır. Bu tutuklama ile hukukun, temel hak ve özgürlüklerin, demokrasinin ve insanlığın en temel ilkeleri yok sayılmıştır.

Artık yargı ve kolluk marifetiyle Türkiye’de hayatın olağan akışının ekseni değişmiş, yaşatılan baskı ve sindirmeler hukuksuzluktan öte bir noktaya taşınmış, iktidarın kontrolündeki yargı marifetiyle açık faşizm uygulamalarına evrilmiştir.

Açık ki iktidar ve kontrolündeki yargı bu kararla Türkiye’yi çağdaş dünyadan, gelişmiş demokrasilerden, insan hakları ve özgürlüklerden tamamen koparmak niyetindedir ve bunu da hayata geçirmeye başlamıştır.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin’in bir gazete ile dayanışma etkinliği gerçekleştirdiği için kelepçeleyip tutuklamanın hukukun üstünlüğüne dayanan Anayasal demokrasi ile açıklanabilir bir tarafı kalmamıştır. Bu tutuklama 21. YY.’da gerçekleşen bir Mussolini uygulamasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti yönetilmemekte, halkımız büyük bir krize sürüklenmektedir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu tutuklama kararlarını şiddetle kınadığımızı bildirir; hakları gasp edilen, demokrasi, özgürlükler ve insan hakları mücadelesinde bedel ödeyen tüm yurttaşlarımızın yanında olmaya ısrarla devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Kaynak: Birgun.net