YAŞAR AYDIN [email protected]

Dokunulmazlık oylamalarının ilk turlarından sonra evet oyunun referandum aralığında kalması partilerin milletvekillerine baskısını artırdı. CHP’de ‘evet’ yanlısı milletvekilleri teklifin referanduma kalmasını engellemek için harekete geçti.

MYK’de bir kez daha gündeme gelecek
Bugün toplanan CHP MYK’si dokunulmazlık oylamalarını bir kez daha görüşecek. Dokunulmazlıkların gündeme geldiği ilk andan itibaren Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “evet” yaklaşımını benimseyen ekip ise dün itibari ile ikna turlarına başlamış durumda. Öncelikleri ‘boş’ oy atan vekilleri ikna ederek teklifin referanduma kalmasını engellemek.
Kulislerde CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın başını çektiği konuşulan söz konusu ekibin temel argümanları ise şöyle: Teklif referanduma kalırsa Genel Merkez’in ‘evet’ dediği, ancak vekillerin çoğunluğunun ‘hayır’ dediği bir durum ortaya çıkacak. Bu durum seçim çalışması yapmayı zorlaştıracağı gibi parti içinde de ciddi çatlaklara sebep olur. AKP ve MHP de “CHP ile HDP yan yana” diyerek seçim propagandası yapacak. Bütün bunlar partiyi sıkıştıracak.

MYK’da ilk tartışma
CHP yönetiminin “evet” ısrarı kesin bir sonuç vermeyebilir. Buna rağmen özellikle tereddütlü milletvekilleri üzerinde etki yapması bekleniyor. Özellikle son oylamada “evet” oylarının 357’ye kadar çıkması CHP içinde bu eğilimi daha da güçlendiriyor.



“Anlatamayız” yanlış bir tutum
Buna rağmen CHP’de ‘hayır’ eğilimi hala çok güçlü. ‘Hayır’ oyu vereceklerini açıklayan milletvekilleri Genel Merkez’in “referanduma gidilirse sahada millete anlatamayız” söylemine sığınmayı doğru bulmuyor.
‘Hayır’cı vekiller esas sıkıntının “Anayasa’ya aykırı olarak ifade ettiğimiz, darbe olarak gördüğümüz bir değişikliğe evet oyu vermekte” olacağını söylüyorlar.
Süreci değerlendirmesini istediğimiz bir CHP’li vekil “ülkedeki demokrasinin son kırıntılarına da darbe vuracak olan bu düzenlemede imzalarımızın olmasını tarih önünde açıklayamayız” diye konuştu. Tüm bu nedenlerle TBMM’de CHP kulisinde “hayır” hala çok güçlü.

Hafta sonuna yansır
CHP yönetiminin bu tutumunun TBMM’de oylamada tam olarak nasıl sonuç vereceğini şimdiden kestirmek mümkün değil. Küçük bir gurup ikna edilebilir ya da bu müdahalenin Anayasa’ya aykırılığı üzerinden ciddi bir reaksiyon gösterip ters bir etki de yaratabilir.
Sonuç ne olursa olsun bu tartışma hafta sonu yapılacak olan CHP kampının asıl gündemi olacak gibi görünüyor.

Kaynak: Birgun.net