SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

Erdoğan'ın iki haftadır beklettiği dokunulmazlık düzenlemesini, yargıdaki operasyonun tamamlanmasının ardından imzalamasıyla yaşanacak hukuki süreç yeni tartışmalara neden olacak. CHP'de sürecin başından bu yana parti yönetimi ve milletvekilleri arasında yaşanan görüş ayrılığı, Fikri Sağlar'ın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) iptal başvurusuna ilişkin açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı.

Sağlar'ın “İlk imzayı ben atacağım” demesinin ardından Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında "Partiden ayrılıp öyle giderler" diyerek ‘ihraç’ imasında bulundu.

Sağlar: Seyirci kalamayız
Sağlar, Kılıçdaroğlu'nun başından beri dokunulmazlık düzenlemesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Dokunulmazlıkların kaldırılmasının siyaseten ve hukuken yanlış olduğu açık. Hukuki yanlışlığı düzeltebilmenin tek yolu 110 imzayla AYM'ye gitmektir. Bizler hukukun üstünlüğüne inanan insanlar olarak hukuka karşı işlenen bir suçu görmezden gelemeyiz, seyirci kalamayız. O nedenle CHP milletvekilleri olarak 110 imzayla AYM'ye gitmeliyiz. Bu, tarihe karşı sorumluluğumuz."

‘Oyun içinde oyun’
Sağlar, Erdoğan'ın istediği düzenlemeyi ısrarla 15 gün beklettikten sonra imzaladığına dikkat çekerek, "HSYK aracılığıyla bu fezlekelerle ilişkilendirilen savcı ve hâkimler değiştirildikten sonra imza atılmıştır. Oyun içinde oyun oynanıyor. Yapılması gerekeni deneyeceğiz. 110 imzayla başvuru için bir çalışma başlattık ancak imza için metni tek tek dolaştırmayacağız. Gönüllülük esastır. İsteyen imza verir. Bu iyiniyetli girişimi bir parti içi disiplin sorunu gibi göstermek talihsizliktir. Bunu söyleyenlerin isimleri tarihe not düşülecektir" dedi.

Disiplinsizlik değil hak kullanımı
AYM'ye iptal girişimine destek veren CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ise, "Hem Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunup hem de AYM'ye iptal başvurusunda bulunulmasına karşı çıkmak bir çelişkidir" dedi. Tüm, milletvekillerinin demokratik bir hak kullanımından ötürü disiplinsizlikle suçlanamayacağına işaret ederek, "Demokratik hakkımızı kullanmak istediğimiz için partiden ayrılmamıza gerek yok" diye konuştu.

CHP’li vekil, iktidar eliyle dizayn edilen bir yargının tartışmalı kararlara imza atacağından kuşku duymadığını belirtti. CHP'nin diğer partilerden farklı, parti içi demokrasiyi önemseyen ve işleten bir parti olduğunu belirten Tüm, bu nedenle milletvekillerinin iptal başvurusu için imza vermesinin ‘disiplinsizlik’ olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi

Erdem: Önce Kılıçdaroğlu söyledi
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de, dokunulmazlık düzenlemesiyle ilgili Anayasa'ya aykırılık iddiasını Kılıçdaroğlu'nun defalarca dile getirdiğine işaret ederek, "Anayasa'ya aykırılık varsa AYM'ye gidilir, Esnaf Odası'na değil" diye konuştu.

CHP'nin Anayasa ve hukuka bağlı bir parti olduğunu belirten Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: "AYM'ye iptal başvurusu girişimiyle ilgili 'HDP'ye destek' algısı yaratmak isteyenler var. CHP Grubu başka bir partinin şemsiyesi altına girmeye gerek duymadan 110 imzayı bulmaya muktedirdir. İç hukuk yolları tüketilmeden AİHM'e başvurmak mümkün olmadığı için AYM'ye başvuru gerekiyor. CHP'nin ilkeleri doğrultusunda bir adım atmanın ne partimize ne kurumsal kimliğimize zararı vardır."

Kaynak: Birgun.net