UĞUR KOÇ
[email protected]
@Ugurkoc_

AKP’nin ‘hodri meydan’ diyerek Meclis’e sunduğu dokunulmazlık teklifinin başlattığı tartışma büyüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan teklifin HDP’li vekilleri tehdit ettiği konusunda demokrasiden yana olan çevrelerde bir mutabakat söz konusu. HDP, bu hamlenin ‘Saray tarafından demokrasiye bir darbe’ olduğunu savunuyor ve CHP’ye de ‘hayır’ demesi yönünde çağrılar yapıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından tavrının ‘evet’ yönünde olacağı açıklanan CHP’de ise dokunulmazlıklar konusunda farklı tutumlar söz konusu.

Kılıçdaroğlu’nun ‘evet’ tavrına ilk şerhi İstanbul Milletvekili Eren Erdem koymuştu. Erdem’i Sezgin Tanrıkulu ve Hilmi Yarayıcı izledi. Twitter hesabından açıklama yapan Tanrıkulu, 1994’te dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra gözaltına alınıp tutuklanan DEP’li milletvekillerine gönderme yaptı. ‘Hayır’ sinyali veren CHP’li vekil, “Meclis'te ikinci bir 2 Mart 1994 darbesini ne pahasına olursa olsun yaptırmayacağız” diye yazdı.

‘40 vekil hayır diyecek’

Kulislerdeki bilgilere göre teklife ‘hayır’ diyecek vekiller sadece bu isimlerle de sınırlı değil; partinin en az 40 milletvekili oylamada ‘hayır’ diyecek.

Sağlar: Müsebbibi Davutoğlu olacak

Mersin milletvekili Fikri Sağlar da teklifin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi halinde ‘hayır’ diyecek isimlerden. Gazetemize konuşan Sağlar, 1994’teki DEP’li vekiller olayını yaşayanlardan biri olduğunu vurgulayarak “Bu teklif Türkiye’yi 1994’e geri götürmeyi planlayan bir teklif” diyor.

“AKP muhalefeti sıkıntıya sokmak ve HDP’yi dışarıda bırakmak adına bu oyunu oynuyor” diyen Sağlar şöyle konuşuyor: “Bu teklif ve ortaya çıkaracağı muhtemel sonuçlar siyasetin işine değil şiddetin işine yarayacaktır, insanlar ölecektir. Bunun müsebbibi de Davutoğlu olacaktır.”

‘İlkesel tavırdan vazgeçilemez’

Sağlar, CHP’nin yıllardır savunduğu üzere “Dokunulmazlıkların kürsü ile sınırlandırılması” gerektiğini söylüyor ve bu olmadıkça CHP’nin herhangi bir öneriye ‘evet’ demesini “Oyuna gelmek” olarak değerlendiriyor. Sağlar’a göre bu ilkeden hangi koşul altında olursa olsun vazgeçilemez: “Bugün ‘yargı onların elinde diyerek’ ilkesel anlamda yapmanız gerekeni yapmamak yanlıştır. Eşitlik ve hukuk devleti adına yapılması gereken budur.”

Cihaner: Sorunlara çözüm değil

BirGün’e konuşan CHP’nin hukukçu milletvekillerinden İlhan Cihaner de “teklife şu haliyle evet demenin doğru olmayacağını” düşünenlerden. Cihaner, “Hem parti açısından hem de genel olarak çok ciddi siyasi ve hukuki sakıncalar içerdiğini” düşündüğü teklifin de, bu tartışmanın da Türkiye’nin sorunlarına çözüm bulmayacağı görüşünde.

CHP’li vekil, AKP’nin bu teklifle ‘siyasi sorumluluğu pay etmeye çalıştığını’ da söylüyor: “AKP istediği vekilin dokunulmazlığını anayasa değişikliği olmadan da Meclis’te yapılacak bir oylamayla kaldıracak sayısal çoğunluğa sahip. Samimiyetsizlikleri de burada ortaya çıkıyor; iktidar partisi ortaya çıkabilecek sorunların siyasi sorumluğunu pay etmeye çalışıyor.”

Bürokratların dahi ‘dokunulmazlığı’ var

Ancak Cihaner, Sağlar’dan farklı olarak CHP’nin “Dokunulmazlıkların kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılması” şeklindeki ilkesel görüşünün de bir güncelliği olmadığını düşünüyor: “AKP, dokunulmazlığının asıl sınırlandırılması gereken 17-25 Aralık’ta ismi geçen kişileri korumuş kollamıştı. Dokunulmazlığı bulunmayan bazı bürokratlar da bunlara dahil. Yani bazı bürokratlar dahi milletvekili dokunulmazlığından çok daha güçlü ‘görünmez’ bir dokunulmazlık kalkanına sahipken sadece vekiller üzerinden yürütülen bir tartışmayı doğru bulmuyorum. Üstelik mevcut tartışma da belli bir toplumsal grubu temsilsiz bırakma riski taşıyan, belli vekilleri hedefleyen bir tartışmayken kesinlikle doğru değil.”

****

ÖDP: CHP Saray'ın oyununun parçası olmamalı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu, dokunulmazlık konusuyla ilgili açıklamasında, iktidarın dokunulmazlıkları kaldırarak kendisine muhalefetsiz bir Meclis yaratmaya çalıştığını vurguladı. “Bu değişiklikle Erdoğan, emrindeki yargıyla HDP'nin Meclis'teki varlığa son vermek istemektedir” diyen ÖDP, tüm dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini vurguladı ve “CHP kararını gözden geçirmeli, Saray’ın bu oyununun parçası olmamalıdır” çağrısı yaptı.

Kaynak: Birgun.net