CHP’de Hukuk ve Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcılığı, parti tüzüğünün değiştirilmesi için harekete geçti. “Hantal” tüzük yapısından kurtulmak isteyen CHP, “seçim atmosferinin ve yarışının yaşanmadığı” bir Tüzük Kurultayı için çalışmalara başladı.

CHP Parti Meclisi’ne sunulan MYK raporunda, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, tüzük çalışmaları konusunda bilgi verdi.

“HANTAL BİR YAPI”

10 Mart 1993 tarihinde yürürlüğe giren parti tüzüğünün, birçok defa değişikliğe uğraması nedeni ile birbiriyle çelişik ve ayrıntılı hükümler içerdiğini belirten Tezcan, bu durumun, tüzüğün yönetmelikle düzenlenmesi gereken konuları barındırmasına ve “gelişmelere ayak uydurma esnekliği ve yeteneği zayıf”, “hantal” bir yapı oluşmasına neden olduğunu belirtti. Bu nedenle yeniden, sadece temel kavramları ve kurumları içeren, “işlevsel” bir yüzük yazılması ihtiyacı doğduğunu belirten Tezcan, bunun için seçim atmosferinin ve yarışının yaşanmadığı bir “Tüzük Kurultayı”nın yapılması gerektiğini vurguladı.

ÖRGÜTE TÜZÜK GENELGESİ
Tezcan, bu nedenle il başkanlıklarına gönderilen 19 Şubat tarihli genelgeyle, örgütten “Genel İlkeler, Üyelik, Parti Organları, Kongreler ve Kurultay, Parti Adaylarının Belirlenmesi, Parti Grupları, Disiplin İşlemleri, Gelir Kaynakları, Harcamalar ve Hesap İşleri, Eğitim, Yerel Yönetim Örgüt İlişkileri” konularındaki görüşlerini, genel merkeze iletmelerini istediklerini ifade etti.

Tezcan, “Hali hazırda gelmeye devam eden öneriler, ön hazırlığı yapılan komisyonlarda, Siyasi Partiler Kanunu’na uygunluk açısından değerlendirilecek ve bu öneriler ışığında bir yeni tüzük metni oluşturulacaktır. Öneriler sonrası oluşturulacak metin, örgütümüzle paylaşılacak ve Tüzük Kurultayı için oluşturulacak Tüzük Hazırlık Komisyonu’nda, Kurultaya sunulacak son hali şekillenecektir” dedi. (ANKA)

Kaynak: Birgun.net