CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı istifaya çağırdı. Böke, "Meclis Başkanı acilen istifa etmelidir. Toplumun tüm kesimleri de bu istifa çağrısına ortak olmalılar. Tüm siyasi partilerin Meclis başkanı'nı istifaya çağırmasında ortaklaşması gerekmekte. İsmail Kahraman Meclis Başkanlığı'ndan derhal gitmelidir" dedi.

CHP Sözcüsü Böke düzenlediği basın toplantısında sert ifadeler kullanarak laikliğin CHP'nin kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.

Böke şunları söyledi:

"Bu sözler öylesine gelip geçerken söylemiş sözler değilller. Bu sözler TBMM Meclis Başkanı'nın kendisinin üzerine yemin ettiği anayasada Türkiye'de tüm vatandaşların özgürlüğünün ve eşitliğinin güvencesi olan laikliğe karşı bilinçli söylenmiş sözler. 14 yıldır fiilen bizzat kendisinin de dahil olduğu partinin açıkça yürüttüğü partinin politikaları olarak dışa vurulmuş sözleri. AKP'nin her zaman yaptığı gibi iki ileri bir siyasetinde, bu tartışma da bizi şaşırtmıyor. O siyaset zaten Türkiye'de bu tür cüretkar cümlelelerin düşünülmeden kurulmuş gibi sunulmasına imkan veriyor. Bu cümleleler bilinçli bir şekilde sarf edildi. Herkesin cephesi belli. AKP'nin pozisyonu belli. Bu cümlelerle demokrasiye nasıl baktıkları belli. Bu sözler her birimizin özgürlüğüne, eşitliğine ve bir arada yaşama kültürüne AKP'nin nasıl baktığı sözler. Hedef net, amaç çok açık.

CHP'nin de amacı çok açık. Bizim için laiklik bir kırmızı çizgi. Tek bir CHP'li hayatta kalana kadar savunacağımız ve kırmızı çizgimiz olarak arkasında duracağımız bir davamız var. Bizim için CHP olduğu sürece tüm vatandaşların özgürlüğünü garanti altına alan laiklik mücadelemiz var. Herkes açık ve net.

Türkiye'nin bir arada yaşama kültürüne saldıran sözleri asla kabul etmeyeceğiz. Hiç kimsenin özellikle de Meclis Başkanı sıfatıyla oturan şahsın bu sıfatıyla demokrasiyi ilga etme lüksü yoktur. Bu herhangi birinin şahsi görüşü olarak sunulmadı. Eğer bu sözler AKP tarafından kabul ediliyorsa, AKP de laikliği ortadan kaldırarak, kendisinin de bir engel olduğunu kabul ediyor. AKP'nin yaptığı bir seçim sonucunda o koltuğa oturan Meclis Başkanı'nı da istifaya çağıran da olmaldır. Meclis Başkanı acilen istifa etmelidir. Toplumun tüm kesimleri de bu istifa çağrısına ortak olmalılar. Tüm siyasi partilerin Meclis başkanı'nı istifaya çağırmasında ortaklaşması gerekmekte. İsmail Kahraman Meclis Başkanlığı'ndan derhal gitmelidir."

Kaynak: Birgun.net