CHP Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde mülteci raporunu açıkladı. Genel Merkez’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan raporu sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP ve Avrupa Birliği arasında süren mülteci pazarlığını, "devletler arası insan ticareti" olarak adlandırdı.

CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla, partinin Eylül 2015’de kendi bünyesinde kurduğu Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu, 10 aylık gözlem sonucu oluşturulanMülteci Raporunu açıkladı. “Sınırlar Arasında İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına” ismi ile kitap olarak basılacak raporun tanıtım toplantısında konuşan partinin Mülteci Komisyonu üyesi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Avrupa Birliği (AB) ve AKP hükümeti arasında süren mülteci pazarlığını "devletler arası insan ticareti" olarak adlandırdı. Ağbaba, hükümetin mültecilere yaklaşımının hak temelli olmadığına dikkat çekerek, "AKP'nin sığınmacılara yaklaşımı hak temelli değil. Onları siyasi pazarlık aracı olarak kullanıyor" dedi. Kamplardaki çocukların durumuna da değinen Ağbaba, Türkiye’de yaklaşık 400 bine yakın Suriyeli çocuğun doğuna dikkat çekere" Çocukların sadece yüzde 10’nu kamplarda ve güven altında değil. Kamplardaki çocuklar da tehlike altında. Çocuklara yönelik tecavüz vakaları, çocuk yaşta evlendirme vakaları var” diye belirtti.

‘OKTAY'I BAŞBAKANI ATAYAN KİŞİ ATADI’

Ağbaba, çocukların eğitim olanaklarından da yaralanamadığının altını çizerek, “Çocuk işçilik oldukça yüksek. Suriyeli çocuklar günde 12 saat haftalık 100 liraya çalıştırılıyor. Çocuklar biran önce eğitim sistemimize dahil edilmeli” dedi. AKP’nin yanlış politikalarının Suriye’deki milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Ağbaba, “Suriye’de 6. yılına giren savaşla, 5 milyon kişi göç etti, 11 milyon kişi yer değiştirdi. AKP’nin yanlış dış politikası Suriye’deki milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine destek vermiştir” diye açıkladı. Gazetecilerin, “Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay'ın Başbakanlık Müsteşarlığı'na atanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu da yanıtlayan Ağbaba, “Onu Başbakanı atayan atadır” derken, bu atamaya yönelik söz alan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise “Başbakanlık afetlik hale geldi” diye ifade etti.

‘GÖÇ ve UYUM BAKANLIĞI KURULMALI’

Ağbaba, hazırladıkları raporla mülteciler konusunda önerilerini şöyle açıkladı: “Sığınmacı konusu hak temelli ele alınmalı ve dini temelli yardımlardan vaz geçilerek, hak temelli yardımlar yapılmalı. Sığınmacıların yaşam koşulları düzeltilip, geliştirilerek, pazarlık konusu yapılmamalı. Suriyelilerin büyük kısmının ülkemizde kalıcı olduğu konusu kabul edilmeli. Göç ve Uyum Bakanlığı kurularak, kalanların topluma entegrasyonu sağlanmalı gitmek isteyenlere yardımcı olunmalı. Mülteciler kayıt altına alınmanın avantajları konusunda bilgilendirilmeli. Belediyelerle çalışarak, onların çalışma yapma teşvik edilmeli. Geri Gönderme Merkezleri sivil denetime açılmalı. Sığınmacı ve mülteciler konusundaki sosyal fon oluşturulup, şeffaflığı sağlanmalı.”

MRİF 1 GÜNDE GEÇTİ, SIĞIMACILAR 6 YILDIR BURADA

Muğla Milletvekili Nurettin Demir de komisyon üyelerine gelen soru üzerine Suriyeli çocukların eğitim durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Demir, “Eğitimin olmadığı yerde istismar her alanda olur. 1 haftada Maarif Vakıfları kanunu geçirdiler. 6 yıl geçti, insanların burada, çocuklarının 3’de 1’i eğitim alıyor. Bu konu hakkında 6 yıldır bir şey yapılmadı” dedi.

CHP’nin “Sınırlar Arasında İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına” isimli raporu, mülteci komisyonu üyeleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, tarafında oluşturuldu. Rapor kitap halinde basıldı ve satışa sunuldu. Satıştan elde edilecek gelirle mültecilere yardım yapılması planlanıyor. (Evrensel)

Kaynak: Birgun.net