CHP, Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz başkanlığında bir heyeti, bazı temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gönderiyor.

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamada, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesi üzerine, bir heyetin 26-27 Mart tarihlerinde Kahire'ye ziyaret gerçekleştireceği ve çeşitli temaslarda bulunacağı belirtildi.

Yılmaz başkanlığındaki heyette, TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın bulunduğu bildirilen açıklamada, "CHP, dış politikamızda sorun yaşadığımız ülkelerle diyalog kanallarımızın açık tutulmasının önemine inanarak, içine düşülen yalnızlığın, bütün ülkelerle dostluk ve işbirliğine dönüştürülmesi konusunda anamuhalefet partisi olarak büyük bir hassasiyetle ve sorumlulukla üzerine düşen her türlü yapıcı katkıyı sunmaya devam edecektir" denildi.

Türkiye-Mısır ilişkileri 2013'te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Abdülfettah Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbeyle devrilmesiyle tarihinin en kötü dönemine girmişti. Türkiye'nin Kahire'deki büyükelçisini geri çağırmasının ardından Mısır da Türkiye'deki büyükelçisini geri çağırmıştı. İki ülkenin ilişkilerinin ortadan kalkmasının Türkiye'nin çıkarlarına zarar verdiği eleştirisinde bulunan CHP 2013'te, Genel Başkan Yardımcısı olan Faruk Loğoğlu başkanlığında bir heyeti Mısır'a göndermişti. O dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, bu ziyareti sert bir şekilde eleştirmiş, "Darbe tecrübelerini onlara aktaracaklardır diye düşünüyorum. Dışarıdaki darbe deneyimlerinden bir şey kazanma gayreti içinde olacaklar" demişti.

ABD'nin desteklediği ve askeri yardımları sürdürdüğü Mısır ile Türkiye'nin yakın müttefiki konumundaki Suudi Arabistan ve Katar'ın da Mısır'la ilişkilerini düzeltmesinin ardından Türkiye'den de yumuşama sinyali gelmiş. Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2014 Aralık'ında Türkiye’nin Mısır ile gerilimini sona erdirmesi gerektiğini söylemişti.

Kaynak: Birgun.net