ABD’li dilbilimci ve filozof Noam Chomsky, sınırları içinde özerk bir Kürdistan kurulmasını istemeyen Türkiye’nin YPG’ye karşı IŞİD’e yardım ettiğini savundu.

soL'da yer alan habere göre, Bostonbullular’ın Massachussetts Institute of Technology’de düzenlediği Türkiye ve Ortadoğu’da Ne Oluyor?” başlıklı panelde Türkiye ve Ortadoğu hakkında açıklamalarda bulunan ABD’li dilbilimci, Soğuk Savaş’tan sonra ABD’nin dünyayı yeniden yapılandırma sürecinde çeşitli seferlerle yarı kutsal bir lider olarak pazarlandığını ve günümüzde Ortadoğu’da olanların bununla bağlantılı olduğunu belirtti.

Bölgede IŞİD ve cihatçılara karşı duran temel kuvvetin Kürtler olduğunu öne süren Chomsky, Türkiye’nin bu duruma karşı tutumunu "Türkiye kendi sınırları içinde özerk bir Kürt bölgesi istemiyor. Bu yüzden orada cihatçılara karşı savaşan en önemli güç olan YPG’ye karşı IŞİD’e bir yardım hattı sağlıyor. Petrol alışverişi de bunlardan sadece biri. Ayrıca El Nusra ve El Kaide de IŞİD gibi taşıdığı ‘terörist’ sıfatıyla uluslararası görüşmelere tabi tutulamamakta. Bu da özellikle ABD müttefikleri olan Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere bölgeden kapalı destek almalarının önünü açıyor. Suriye’deki trajedi böylece katlanarak büyüyor” sözleriyle değerlendirdi.

‘ERDOĞAN, SIĞINMACI KRİZİNİ KENDİ ÇIKARI İÇİN KULLANACAK’

Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde oynayabileceği çok güçlü bir kart olduğunu belirten Chomsky, Avrupa’nın sığınmacı krizinde yürüttüğü içler acısı politikanın Erdoğan tarafından kendi çıkarı için kullanılabileceğini ve son görüşmelerde de bunun gerçekleştiğini de ekledi.

ABD’nin sığınmacı konusunda Avrupa’dan çok daha beter olduğuna dikkat çeken Chomsky, ABD’nin Suriyeli bir doktoru bile potansiyel terörist olarak değerlendirdiği için ülkeye almaktan çekindiğini ve her şeye rağmen dünya tarihinin en korkak ülkesi olduğunu belirtti.

‘ORTADOĞU’DA SINIRLAR, EMPERYALİZMİN ÇIKARI İÇİN ÇİZİLDİ’
“ABD’nin yıllardır Güney Amerikalı mültecilere karşı yaptığı şey bugün Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yaptığıyla aynı. Orta Amerikalılar ABD’nin yarattığı terörden dolayı kendi ülkelerinden kaçıp yine ABD’ye sığınmaya çalışıyor. Biz Meksika’ya, aynı AB’nin Türkiye’ye yaptığı gibi, mültecileri sınırlarımızdan uzak tutmak için baskı uyguluyoruz,” diyen Chomsky, sözlerini Suriye’yle ilgili sorulan bir soruya verdiği yanıtla bitirdi:

“IŞİD’in bölgede bazı kesimlerden destek almasının en önemli sebeplerinden biri de, ilk yayınladıkları videodaki Batı tarafından çizilen Suriye ve Irak sınırını yıkan buldozer tasvirleri. Bölge sınırları uzun yıllardır emperyalist güçler tarafından dizayn ediliyor. Ortadoğu’da halkların çıkarı için değil, emperyalizmin çıkarı için sınırlar çizildi. Afrika’da da böyle, Afganistan’da da. Bu durumun hiçbir meşruiyeti yok.“

Kaynak: Birgun.net