BirGün /Ankara

Tutuklu Ailelerle Dayanışma Derneği (TAYAD) Adalet Bakanlığı önünde bir araya gelerek hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini ve keyfi uygulamaları protesto etti.

Tutsakların hapishanelerde zor şartlar altında yaşadığını, çeşitli keyfi uygulamalarla insan hakkı ihlallerine maruz kaldıklarını açıklayan TAYAD'lı aileler, Adalet Bakanlığı önünde taleplerini dillendirdi.

Sohbet hakkının engellenmesinden, infazların uzatılmasına kadar birçok sorun yaşandığına dikkati çeken ailelerin açıklamasında şunlar yer aldı:

"Tecrit politikalarından istediği sonucu alamayan AKP, son yıllarda yeni baskı uygulamalarına ihtiyaç duymuştur. Bu baskı uygulamaları Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan bir genelge ile hapishane idarelerine duyurulmuştur. Bu genelgeyle tutsakların ihtiyaç duyduğu birçok eşyaya el konulmuş, Adalet Bakanlığı tutsakların ellerindeki çekpas saplarının boyutuyla, sayısıyla uğraşacak kadar küçülmüştür. Hasta tutsaklar tedavi edilmedikleri için hücrelerinde ölüyor. İnfaz yakmalarla yargısız infazlar gerçekleştiriliyor."

Ailelerin talepleri

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a seslenen TAYAD'lı ailelerin, talepleri şöyle:

"Sohbet hakkı gasp edilmemelidir. Haftada 10 saat 10 kişiyle uygulanması sağlanmalıdır. Kitap sınırlamalarını kaldırmalı, evlatlarımızın kitaplarına müdahale edilmemelidir. Tutsakların tedavi hakkını gasp etmemeli, ağır hasta olan tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Ailelere ve tutsaklara zulmetmekten başka anlamı olmayan sürgün sevkleri durdurulmalıdır. İnfaz yakmalar sonlandırılmalıdır."

Kaynak: Birgun.net