BURCU CANSU / @burcu_cansu
[email protected]

OHAL’ in ilan edilmesinin ardından Türkiye genelinde, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlalleri, işkence ve kötü muamele arttı. İşkence ve kötü muamele ile gündeme gelen cezaevlerinden birisi de İzmir’deki Şakran Kadın Kapalı Cezaevi. 70 yaşına merdiven dayamış Fikriye Saymaz, kızı Sevgi’nin 24 yaşında cezaevine girdiğini ve 25 yıldır cezaevinde olduğunu söylerken, “Çıkışını görür müyüm bilmiyorum…” dedi. “Zaten içeride, bırakın artık işkence yapmayın, zarar vermeyin” diyen Saymaz, yaşadıklarını ağlayarak şöyle anlattı:

OHAL 3 ay uzatıldı

“OHAL sonrası, cezaevinde koşullar kötüleştirilmiş, çocuklarımız da buna itiraz etmişler. Siz misiniz itiraz eden diyerek işkenceler başlamış. Ben de işkence başladığını gelen telefon ile öğrendim. Benim gibi kızı Şakran Cezaevi’nde kalan bir aile aradı, ‘Çocuklara işkence yapmışlar, çıplak hücreye atmışlar, kıyafetlerini almışlar. Yetiş, ne bulursan getir…’ dedi. Apar topar kalktım gittim. Açık görüşü kaldırmışlar, telefon ile görüştük.”

Ters kelepçe, çıplak hücre cezası
Saymaz, görüş esnasında karşılaştığı manzarayı şu sözlerle anlattı: “Ters kelepçe yaptıkları için kollarını kaldıramıyor ağrıdan, mosmor olmuş. Tazyikli su ile işkence yapmışlar. 17 gün hücre cezası vermişler. 17 gün buz gibi betonun üzerinde yalnız başına ve çıplak… ‘Özgürlük, adalet’ diyen hükümet cezaevlerine neden kulak tıkıyor? Gezi direnişinde çok umutlanmıştım, şimdi umudum Haziran Hareketi ile sürüyor."

Kaynak: Birgun.net