SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu'nca Tekirdağ cezaevinde yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor, tartışmalara neden oldu. İncelemeye katılarak, tutuklu ve hükümlülerin anlatımlarıyla somutlanan kötü koşullara daha önce dikkati çeken CHP'li Veli Ağbaba, AKP zihniyetini yansıtan rapora muhalefet şerhi koydu. Rapora göre, tutuklu ve hükümlüler "bina akustiğinin kötü olmasından, akşam yemeklerinin öğlen yemekleri kadar özenli hazırlanmadığından" yakındılar. Raporda, tutuklu ve hükümlülerin "çıplak arama ve kelepçeli muayene" ile ilgili şikâyetleri ile ilgili olarak da "şartlar oluştuğunda yapılıyor" iddiasına yer verildi.

Muhalefet şerhi

Ağbaba'nın, muhalefet şerhinin dikkat çeken bazı bölümleri şöyle:

"Sağlık sorunu olan hükümlü ve tutukluların hastanelere sevkleri hususunda sıkıntılar yaşandığı tarafımıza iletilmiştir.

IŞİD’i ve eylemlerini eleştiren mektupların “halkı paniğe sevk etmek” iddiası ile gönderiminin engellendiği, dolayısıyla IŞİD’i eleştirmenin bir manada yasak olduğu tarafımıza iletilmiştir.

Çıplak arama hususu hem Tekirdağ Cezaevinde hem de tüm cezaevlerinde, idarelerin keyfi tutumlarının yansıdığı bir alan olarak genel bir kurala dönüşmüş ve şartlar oluştuğunda değil genellikle her daim uygulanmakta olan bir hale bürünmüştür."

Kaynak: Birgun.net