BURCU CANSU
[email protected]

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş tarafından kurulmak istenen bakır madenine karşı mücadele edenlere yönelik dava ve soruşturma furyası sürüyor.
Artvin’in Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde başlatılan maden çıkarma çalışmalarını protesto ettikleri ve derslerde maden karşıtı propaganda yaptıkları gerekçesi ile Eğitim Sen üyesi 26 öğretmen hakkında idari soruşturma başlatıldı.

Soruşturmaları değerlendiren Eğitim Sen Artvin Şube Yürütme Kurulu üyeleri tarafından, Anayasa’nın 56. Maddesi’nde yer alan ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ hükmünü ve Eğitim Sen tüzüğünde yer alan ‘Ekolojik dengenin tarihi ve kültürel çevrenin korunması için mücadele eder’ ilkesi hatırlatıldı. İnsani ve hukuki sorumluluğun bilinciyle yaşanabilir bir çevre bırakmanın bilinci ile hareket edildiği vurgulandı.

Valilik ve maden şirketi ortaklığı

* Yürütme Kurulu Üyeleri tarafından yapılan açıklamanın satırbaşları şöyle:
* Açılan davalarda Savcılık makam ‘Suç unsuru bulunamamıştır, kovuşturmaya gerek yoktur” karaları aldı. Savcılık suç unsuru bulamamış ama bizim müfettiş arkadaşlar bulmuş. Kendilerini Savcılık makamının yerine koyduklarını saklama gereği duymamışlardır.
* Valilik ve maden şirketinin yönlendirmesiyle müfettişre, veliler ilei rehberlik servislerinin haberi olmadan “Öğretmenleriniz derslerde maden karşıtı propaganda yapıyor mu?” sorusu sorulup verilen cevaplar, tutanakla imza altına alındığı bildirildi. Öğrencilerin cevabının ise “Öğretmenlerimizin propaganda yapmasına gerek yok. Biz zaten Cerattepe’de maden çıkarılmaması gerektiğini biliyoruz” oldu. * Artvin halkının bu onurlu mücadelesine olan bağlılığımızı haykırıyor, çocuklarımızın bombalarla öldürülmediği bir ülke isteğimizi yineliyor ve Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez diyoruz.

Kaynak: Birgun.net