Doğu Eroğlu

Artvin Cerattepe’de gerçekleştirilmek istenen maden arama projelerinin davasında keşif ve bilirkişi incelemesi tarihi belli oldu. Projenin ÇED Olumlu kararının iptali için 700’ü aşkın Artvinli yurttaş ve demokratik kitle örgütlerinin açtığı Türkiye’nin en geniş katılımlı çevre davasına bakan Rize İdare Mahkemesi, alandaki keşif ve bilirkişi incelemesinin 14 Mart’ta yapılmasına karar verdi. Mahkeme ara kararında incelemede görev yapacak bilirkişi heyetini de belirledi ancak yürütmeyi durdurma kararı almadı.

Keşfe kadar çalışma başlarsa ne olacak?

Önceki günlerde 6 kentten takviye polislerle Artvin’e yığınak yapılması, jandarma ile askerin şirket ekibini Cerattepe’ye çıkartmak üzere kentte konuşlanmasının ardından davacılar arasındaki Yeşil Artvin Derneği Rize İdare Mahkemesinden iki defa acil yürütmeyi durdurma istemişti. Yeşil Artvin Derneği, alanda gerçekleştirilecek keşif ve bilirkişi incelemesine dek maden arama projesi için alınmış ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulmaması halinde, Artvinli yurttaşların polis ve asker şiddetinin hedefinde olacağını belirtmişti. Önceki gün Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın’ın Rize İdare Mahkemesi Başkanıyla yaptığı görüşmenin ardından bugün keşif tarihi belirlendi fakat bu karar bölgedeki tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor. Keşif tarihi olarak belirlenen 14 Mart’a kadar Cengiz Holdingin Cerattepe’deki projede önemli bir aşamaya gelmesi halinde, henüz yürütmeyi durdurma kararı almayan mahkemenin ne yönde karar alacağı merak ediliyor.

Cerattepe’de son durum ne?

Polis ve jandarma, Cerattepe’de Cengiz Holdingin maden arama çalışması yapmak istediği bölgeye yurttaşların gitmesini hala engelliyor. Cerattepe mevkiinden gelen son bilgilere göre, inşaat çalışmaları sırasında konaklama ve diğer lojistik ihtiyaçlar için kullanılacak konteynırlar bölgeye yerleştirildi. Cengiz Holdinge bağlı ekipler hala bölgede ancak bir çalışma yapılıp yapılmadığına dair net bilgi yok. Aralarında CHP’li milletvekillerinin de olduğu bazı heyetler Cerattepe’ye çıkmaya çalışacak.


Kaynak: Birgun.net