ÖMER ŞAN / BURCU CANSU

1- Maden sahasında 242 gün nöbet tuttuktan sonra geçen salı topyekun direnişe geçen Artvinliler, direnişin 6. gününde polisin plastik mermili gaz bombalı saldırısıyla karşılaştı.

2- Artvin Valiliğinin kente giriş yasağı dün de devam etti.Yoldaki GBT ve kimlik kontrolleri sırasında polisin, Artvin nüfusuna kayıtlı olanları ayırdığı ayrıca Artvin'e girişi yasaklı olan kişiler listesi oluşturulduğu ileri sürüldü.

3- Yeşil Artvin Derneği çağrısıyla bir kez daha sabahın erken saatlerinden itibaren Artvin merkezde toplanmaya başlayan halk, çeşitli afiş ve pankartlar taşırken, cadde ve sokaklarda kimlik kontrolü yapan polis ekiplerinin, kimlik kontrolleri sırasında nüfus kayıtlarına dikkat ettiği, Artvin nüfuslu olmayanları uyardığı görüldü.

4- Artvin merkezinde toplanan ve kadınların başını çektiği binlerce kişinin Cerattepe’ye doğru yürüyeceği ifade edilirken; sabahın erken saatlerinden itibaren polis ekipleri Artvin’den Cerattepe’ye giden yolda TOMA’larla barikat kurdu.

5- Artvin merkezden Cerattepe'ye doğru hareket eden yaklaşık 3 bin kişinin önünü kesen polis ekipleri, öndeki kadınlar başta olmak üzere, halka gaz bombası ve tazyikli su sıkarak müdahale etmeye başladı. Müdahaleler sırasında polisin plastik mermi kullanması tepki çekerken, polisin sıktığı gaz ve tazyikli su ile kullandığı plastik mermiler nedeniyle onlarca insan yaralandı.

6- Polisin müdahalesi sırasında görev yapan gazeteciler de gazdan etkilenirken BirGün muhabiri Burcu Cansu ile Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu Üyeleri Kamile Kaya ile Şenol Çelik de yaralandı. Yaralılar hastanelerde ayakta tedavi edilirken, bazı yurttaşların yüz ve vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden plastik mermilerle yaralandığı görüldü.

7- Yapılan polis müdahalesinin ardından Cerattepe'ye çıkmak isteyenler, yeniden Artvin kent merkezine dönerek toplanmaya başladı.

8- Orman Bakanı Veysel Eroğlu tehditler savurdu: “Eyleme katılanları tespit edip, cezalandıracağız.”


Kaynak: Birgun.net