BURCU CANSU / ARTVİN

Dünyanın en güzel ve huzurlu kentlerinden olan Artvin bir haftadır AKP ve Cengiz Holding işbirliği ile cehennemi yaşıyor. Çoruh kadar güçlü, Cerattepe kadar başı dik Artvinliler tüm zorluklara ve baskılara karşı direnmeye devam ediyor. 12 Eylül darbesinin karanlık günlerinde bir şehirler arası yolculuk sırasında otobüs askerler tarafından durdurulmuş. Yaka paça biri gözaltına alınmış. Komutan askere sormuş 'suçu ne, neden aldın?' Yanıt ilginç: ‘Artvinli komutanım hem de öğretmen.’ Artvin Türkiye'nin eğitim oranı en yüksek kentlerinden biri. Bu yüzden her tercih bilinçle olur. Maden karşıtlığı da öyle. Söz artık direnenlerin deyip Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan'a bırakalım:

Cerattepe Artvin'dir
"Artvin dünyanın en ilginç ve güzel kentlerinden biri. Dünyanın tarihi olan her kentinde bir kale vardır ve bu kentin en yüksek yerindedir. Bizde kale aşağıda, şehir yukarıda. Cerattepe'yi bu yüzden Artvin'den ayrı düşünemezsiniz. O bizim yaşam alanlarımızdan biri. Artvin'in hemen üst tarafı. Hem içme sularımızın olduğu yer hem de bizim heyelanlarımızı engeleyen alan hem de çok özel ekosisteme sahip bir alandır. Cerattepe bizim yaşam alanımızdır.

Ezbere iş yapmadık
Biz asla başından beri ezbere bir şey yapmadık. Kimsenin işini engeleme gibi bir niyetimiz de olmadı. Hele ülkenin zenginliğini engelleme niyetimiz olmadığını 1995 yılından bu yana hep anlattık. Yeşil Artvin Derneği'ni kurduğumuzda ilk işimiz bilim insanlarını davet etmek oldu.

Dünya mirası
Aşağıdaki 25 bin insanı bir kenara koyun, hadi başka bir yere göç ederek başka bir yerde yaşadık diyelim. Dünya ölçeğinde korunması gereken bir dünya mirasına sahibiz. Her şeyden önce bunu da düşünmek zorundayız.

Ankara'dan olmaz
Devlet büyüklerinin, hükümet yetkililerinin Ankara'da masa başında oturup da Ankara'nın düzlüğünden Karadeniz'in dağlarına hükmetmemeleri gerekiyor.
İnanılmaz bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz. Karadeniz'in rahat bırakılması gerekiyor.

Mücadeleyi halk veriyor
Artvinde herkes madene karşı olduğunu söylüyor. Bunun için de bu örgütlenmenin nasıl olduğu merak ediliyor.

En başından beri tek başına herhangi bir siyaset ile başarılamayacağını biliyorduk. Hangi iktidar olursa olsun bu bir halk hareketidir.

Yeşil Artvin Derneği sadece bir toplanma yeridir. Bu akşam da toplantı yaptık. Bu toplantıda AKP'lisinden tutun da CHP'lisine, ÖDP'lisine herkes var. Hepsini çağırıyoruz. Gelebilen geliyor. Ortak bir fikirle hareket ediyoruz.

Bu bir yaşam mücadelesi, Artvin'in yaşam mücadelesidir.

Kaynak: Birgun.net