SEVİL ASLAN

Hatay’ın Arsuz ilçesine yapılmak istenen termik santrala tepkiler yükselmeye başladı. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, turizm bölgesine kurulmak istenen termik santral için, “2. Cerattepe vakası” dedi. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da termik santrala sonuna kadar direneceklerini kaydetti.

Doğamıza sahip çıkarız
Arsuz’da yapılması istenen termik santralın kabul edilemez olduğunu belirten CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, “Arsuz’a yapılması planlanan termik santral doğa katliamıdır. Arsuz’a termik santral yaptırmamak için elimizdeki tüm imkanları kullanacağız. Termik santral yapmak istedikleri yer ormanın içinde ve son derece bakir bir yer, yapılacak olan yerin yolu bile yok” sözlerine yer verdi. İskenderun’un kuzeyinin sanayi ve termik santrallara feda edildiğini söyleyen Dudu, “Kuzeyde termik santrallar varken bir de Arsuz’a termik santral yapılması ihanettir. Arsuz, ikinci Cerattepe vakası. Doğamıza sahip çıkacağız ve direneceğiz” ifadelerinde bulundu.

Culha: Arsuz halkı karşı
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha kurulması istenen termik santralin Arsuz’un dokusuyla tamamen uyumsuz olduğunu dile getirdi. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Arsuz turizm bölgesi olarak ilan edildi. Hatay bölgesinde temiz kalan tek nokta Arsuz’dur. Arsuz’da 120 tane site var ve hepsi turizm amaçlı kullanılmaktadır, gelenlerin çoğu ise Hatay dışından gelen insanlar. Bu tesisi ben ve Arsuz halkı kabul etmiyoruz” dedi. Culha, “Durumun bir diğer boyutu ise bölgede narenciye yetiştiriliyor ve bacadan çıkan küller buradaki toprağı etkisiz hale getirecek. Bunun yanı sıra termik santrallarda soğutmayı su ile yapıyorlar ve suyun deşarjı denize yapılıyor. Bu durum suyun ısınmasına sebep oluyor, denizdeki canlıların yaşam alanı yok oluyor. Ağır metallerin etkisini de düşündüğümüz zaman termik santralın yapılmasını uygun görmüyoruz. Bu süreçte Arsuz halkı ile konuşup bu durumun olumsuz etkilerini anlatıyoruz. Bizim bölgede santral girişimleri sürekli olduğu için halkımız bilinçli bir durumda. Tepkimizi ortaya koyup halkı arkamıza alarak sonuna kadar direnmekte kararlıyız” ifadelerine yer verdi.

Hem doğa hem geçim kaynakları yok edilecek
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, termik santral yapılmak istenen Arsuz Bölgesi’nin turizm bölgesi, aynı zamanda ormanlık alan vasfı taşıdığını hatırlatarak,”Arsuz, yaban hayatı koruma alanı olarak gösterilmekte, 68 km uzunluğunda bir sahil şeridine sahip ve el değmemiş bir konumdadır. Termik santralla birlikte turizm dışında halkın ekonomik değerleri de ellerinden alınacak. Aynı zamanda nesli tükenmekte olan Caretta-Caretta kaplumbağalarının üreme alanı ve ormanın iç kısmında dağ keçilerinin gözlenebilmesi için baraka alanı yapılmış durumda” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net