DOĞU EROĞLU / [email protected]
@DoguEroglu

Türkiye’nin pek çok yerindeki enerji ve maden projeleriyle tepki çeken Cengiz Holding, Çanakkale’nin Karabiga halkına karşı verdiği dört yıllık Cenal Termik Santralı projesi hukuk savaşını kazanmaya çok yaklaştı.

Daha önce iki defa Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından, Santral için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararları iptal edilmiş ancak proje her defasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yeni ÇED Olumlu kararı almayı başarmıştı. Santralın aldığı ilk ÇED Olumlu kararının iptalinden sonra proje dört parçaya bölünmüş ve her bir parça için ayrı ÇED süreçleri işletilmişti. Bu dört ayrı proje için verilen ÇED Olumlu kararları da yargıdan dönünce, Santral için üçüncü defa ÇED raporu hazırlanmıştı.

Ancak Karabigalı yurttaşlar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütlerinin ÇED Olumlu kararının iptali istemiyle açtığı dava, Çanakkale İdare Mahkemesi’nce 20 Mayıs’ta reddedildi. Böylece 2012’den beri süren yargı savaşında Cenal projesi ilk defa davasız kalmış oldu. Temyiz istemini değerlendirecek Danıştay, yerel mahkemenin ret kararını bozmazsa Karabigalılar, kasabalarına birkaç kilometre uzaklıktaki termik santralla yaşamak zorunda kalacak.

Skandal aykırılıklar var
Cenal projesi hakkında verilen en son ÇED Olumlu kararında da pek çok hukuka aykırılık göze çarpıyordu. Ret kararını Danıştay’a taşıyan avukatlara göre, projenin başlangıcı olan 2008 tarihli ÇED Yönetmeliği değil, keyfi bir kararla 2013 tarihli ÇED Yönetmeliği hükümleri uygulandı. Yerel mahkeme ayrıca, yetkisi olmadığı halde tapu kayıtlarında zeytinlik olarak geçen taşınmazların zeytinlik vasfında olmadığına hükmetti.

Karara dayanak oluşturan bilirkişi raporları da ayrı bir skandala konu oldu. Çanakkale’deki Kirazlıdere-1, Kirazlıdere-2 ve Karaburun termik santral projeleri hakkında da bilirkişi raporu hazırlayan heyetin, Cenal için de ‘kopyala-yapıştır’ raporlar hazırladığı ortaya çıktı. Avukatlar temyiz dilekçelerinde, Karabiga’daki Akdeniz Fokları için hiçbir koruma tedbiri alınmadığını ve bölgedeki diğer santralların etkilerinin incelendiği kümülatif etki değerlendirmesi yapılmadığını da vurguladı.

Sicili kabarık
Cenal Termik Santralı, daha proje aşamasındayken en tartışmalı enerji yatırımlarından biri oldu. Yaşanan son skandal, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan (EPDK) gelen cezaydı. ÇED Olumlu kararının mahkeme tarafından iptal edildiğini kurumdan gizleyen Cengiz Holding, bu yolla elektrik üretim lisansının iptalini önlemeye çalışmıştı. EPDK’ya olmayan bir ÇED Olumlu kararına ait tarih bildirimi bile yapan Holding, buna rağmen 800 bin idari para cezası alarak kurtulmuş, iptali önlenmeye çalışılan elektrik üretim lisansı hakkındaysa işlem yapılmamıştı.

Kaynak: Birgun.net