Doğu Eroğlu
[email protected]
@DoguEroglu


Artvin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün internet sayfasında yayımlanan bir ilan kafaları karıştırdı. Bakır madenciliğinde çalışmaya uygun pek çok iş için talep gelmesi hâlinde kurs açılacağının duyurulması, Cerattepe maden projesinde çalışacak işçilerin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitim Merkezi’nde eğitileceği şüphesini doğurdu.

Artvin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, Eti Bakır A.Ş.’yle aralarında bir protokol olmadığını söyledi. Ancak Cengiz Holding’in bir iştiraki olan Eti Bakır A.Ş., daha önce Artvin Murgul Halk Eğitim Merkezi’yle protokol yapıp kendi işçilerine eğitim verdirmişti.
Kurslar bakır madenciliği için

Artvin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün internet sitesinde de yer alan ilanda, otomotiv lastik onarımcısı, loder iş makinesi operatörü, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde kaynakçılık, beton püskürtme makineleri operatörü (robot), kazıcı-zemin delgi delik delme (sondaj) operatörü ile tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mekanik nezaretçiliği, makine bakım ve onarım, topografya hizmetleri (topoğraf), kazı, tahkimat, söküm işleri (tahkimatçı) ve otomotiv elektromekaniği (Oto elektrik) alanlarında kurslar açılacağı belirtiliyor.


1 Ağustos tarihli duyuruda bu kursların, “başvuru halinde” açılacağı yazıyor. Aynı ilan Facebook’taki Artvin Cerattepe Proje Grubu isimli sayfadaysa, “Eti Bakır A.Ş. bünyesinde çalıştırılmak üzere ihtiyaç duyulan branşlara yönelik Halk Eğitim Merkezlerince maddelenen mesleklere ilişkin kurslar açılacaktır. İlgilenenlerin Halk Eğitim Merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir” ibaresiyle birlikte yayımlandı.
‘Aramızda protokol yok, talep geldi’

BirGün’e konuşan bir Artvin Halk Eğitim Merkezi yetkilisi, Eti Bakır A.Ş.’yle aralarında herhangi bir protokol olmadığını, kursların talebe göre açıldığını aktarıyor: “Eti Bakır AŞ’yle aramızda herhangi bir protokol yok. Bize bu kursların açılması için talep gelmiştir, biz de açmışızdır. Zaten bunlar bizim de eğitim modüllerimiz arasında. Kurs Eti Bakır A.Ş. çalışanlarına yönelik değil, herkes katılabilir. Ayrıca bu kurslara katılacakların da Eti Bakır veya başka bir yerde çalışıp çalışmaması da bizim inisiyatifimizde değil. O konuda bir bilgimiz yok.”

Daha önce maden için kurs açmışlardı

Artvin Halk Eğitim Merkezi yetkilileri, şirketle kamu kurumu arasında bir işbirliği olmadığını söylese de, kursların Cerattepe’de çalıştırılmak üzere işçi yetiştirmek üzere açılması çok uzak bir ihtimal değil.

Artvin’in ilçelerinden biri olan ve Eti Bakır A.Ş.’nin bir başka maden işletmesine ev sahipliği yapan Murgul’da, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü 2013’te şirketle yapılan işbirliği kapsamında loder, froklift ve tavan vinci kursları açmıştı. 7-24 Ocak 2013’te gerçekleştirilen kurslara 30 şirket çalışanı katılmıştı.

Kaynak: Birgun.net