HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

TBMM’de Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Ankara Doğal Elektrik ve Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi'nin (ADÜAŞ) 2013 ve 2014 yılları hesaplarının görüşmelerinde, AKP’ye yakınlığı ile bilinen ve “Milletin a... koyacağız” sözleriyle tanınan Mehmet Cengiz’in girdiği liman ihalesinde aldığı İstanbul’da boğaz manzaralı arsa, Eyüp’teki değerli arsa ve Mardin Mazıdağı’ndaki 950 bin metrekarelik, fosfat yataklarına komşu arazi gündeme geldi.

'Takılmayalım arkadaşlar...'
İhaleyi düzenleyen ADÜAŞ’ın Genel Müdürü Yavuz Sultan Kansız, komisyonda yaptığı konuşmada ihalelerin “temiz” olduğunu savundu. Liman ihalesine “büyük” firmaların katılması için İstanbul’daki boğaz manzaralı araziyi dahil ettiklerini öne süren Kansız, Mazıdağı’ndaki arazi için milletvekillerine, “Takılmayın’’ dedi. Kansız, “Mazıdağı'ndaki araziler para da etmiyor zaten. İnsanlar orada asgari ücret alıyor, fazla bir şey almıyorlar” ifadelerini kullandı.

'Örgüte katılım azaldı'
Cengiz’in sahibi olduğu fosfat şirketinin yanındaki arazinin ihaleye dahil edilmesi ile ilgili bilgi vermeyen Kansız, Mazıdağı’nda şu anda 500 kişinin çalıştığını ve bu istihdam nedeniyle örgüte katılımın yok denecek kadar azaldığını iddia etti. Kansız, Cengiz’e verilen arazi ile çalışan sayısının artacağını ve örgütün eleman kazanmasına da tamamen engel olacaklarını savundu.
Kansız, “Orada hiç kimse örgüte gitmiyor. Çünkü neden? Orada şu anda 500-600’ün üzerinde insan çalışıyor. Bittiği zaman Mazıdağı Fosfat Tesisleri'nin gübre fabrikaları ile çalışan sayısı bin kişiye çıkacak ve orada aslında terörün nasıl engelleneceğinin de bir prototipini ortaya koyduk” dedi.

'Millete küfreden mi desteklenmeli?'
CHP Kocaeli Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Haydar Akar ise komisyonda yaptığı konuşmada, aklı ve vicdanı olan hiç kimsenin bu ihalelerin “şüphe götürmeyen” bir ihale olduğuna inanmayacağını ifade etti. Akar, “Bu ülkede desteklenmesi gereken tek kişi, milletin annesine küfreden bir adam mı? Bu duruma içim yanıyor. Nasıl bir yönetim tarzıdır ki iki tane limana Türkiye’nin her tarafından üç tane arsa ekleniyor? Hiç kimse bana bunun normal olduğunu iddia edemez. Böyle işlemler yapılırken hangi kurumu nasıl denetleyeceğiz? Nasıl bu kurumlar hakkında olumlu bir şey söyleyeceğiz?” diye konuştu.

***

İhale süreci
Geçen yıl gerçekleştirilen İnebolu ve Hopa’da yapılan liman özelleştirilmesi ihalelerinde Ekol, CE-KA, Çelikler, Elon ve Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Eti Bakır A.Ş. firmaları şartname aldı. İhaleye ise Cengiz’in sahibi olduğu firma dışındaki dört firma katılım talebinde bulundu. Dört firmanın katıldığı ihale, “rekabet” eksikliği nedeniyle iptal edildi ve revize edilerek yeniden gerçekleştirildi. Yapılan revize işleminde ihaleye İnebolu ve Hopa limanlarına İstanbul Ortaköy’de deniz manzaralı 964 metrekare büyüklüğünde bir arazi, Eyüp’te 6 dönümlük bir başka arazi ve Mardin Mazıdağı’nda Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Mazıdağı Fosfatları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yanında bulunan 950 bin metrekare, madenleri nedeniyle değerli bir arazi de eklendi. İki liman ve üç arazinin ihalesine Eti Bakır firmasının da aralarında bulunduğu iki firma katıldı ve ihaleyi Cengiz'in firması Eti Bakır kazandı. Dört firmanın katıldığı ihale “rekabet” eksikliği nedeniyle iptal edilirken, iki firmanın katıldığı ve Cengiz Holding’in kazandığı ihale iptal edilmedi.


Kaynak: Birgun.net