ÖMER ŞAN - DOĞU EROĞLU

Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde yaklaşık 20 yıl süren maden karşıtı mücadelede yeni bir direniş zaferi elde edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, maden çalışmalarının durdurulacağı sözü verdi.

DÖRT BAKAN KATILDI!
Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki Bakanlar ile Artvin heyetinin Çankaya’dagerçekleşen toplantısı saat 11.00’de başladı. Toplantının ilk 2 saatlik kısmında iktidar cephesinden Başbakan Davutoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hazır bulundu.
Artvinliler adına Yeşil Artvin Derneği Başkanı ve Cerattepe direnişinin simgeleşen ismi Nur Neşe Karahan, Cerattepe davasının yaklaşık 20 yıldır avukatlığını sürdüren dernek yönetim kurulu üyesi Bedrettin Kalın ve bazı dernek yöneticilerinin de katıldığı toplantıya KTÜ Orman Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ile birlikte CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan ve AKP Milletvekili İsrafil Kışla, AKP’li Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, AKP, CHP, MHP il Başkanları, Artvin TSO Başkanı ve Esnaf Birliklerinin temsilcileri de katıldı.

TANE TANE ANLATTILAR!
Görüşmede dernek başkanı Karahan’ın bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili sosyal ve kültürel olumsuz etkilerinden, Av.Kalın, Cerattepe bölgesindeki maden çalışmalarına karşı geçmiş dönemdeki ve devam eden hukuki süreç ile ilgili bilgiler verirken, Yrd. Doç. Dr. Kurdoğlu da bölgenin fauna ve florası, endemik türler ve koruma öncelikleri konusunda Başbakan Davutoğlu’na bilgiler verdi.
Basına kapalı gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat süren görüşme sonrasında, Cerattepe’deki maden çalışmalarına ilişkin devam eden hukuki süreç tamamlanıncaya kadar Cerattepe bölgesinde maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulmasının kararlaştırıldığı öğrenildi. Başbakan Davutoğlu, Konya programı için toplantıdan ayrılırken Bakanlarla heyet arasında 3 saat süren ikinci bir görüşme gerçekleşti.
Çıkışta Yeşil Artvin Derneği adına Neşe Karahan açıklama yaptı.

***

Yaşamsal mücadeleden geri dönüş yok

Ankara’da görüşmeye ilişkin toplu bir açıklama yapılırken; görüşmenin ayrıntılarını ise Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan verdi.
Karahan, Cerattepe’deki maden çalışmalarına karşı 20 yılı aşkın bir süredir yaşam mücadelesi verdiklerini ifade ederek, “Başbakanla görüşme talebimiz öncesinde de, görüşmede de bizim yaşamsal bir mücadele verdiğimizi ve bu yaşamsal mücadeleden geri adım atamayacağımızı anlattık. Zaten aylardır orada nöbet tutan, gece-gündüz demeden kararlı bir direniş gösteren Artvin halkı adına Artvin ve Cerattepe konusunda herhangi bir pazarlık yapılması söz konusu olamazdı” dedi.

Karahan, daha sonra Bakanlar ve yetkililerle görüşmenin devam ettiğini anlattı.

Görüşmede öncelikle güvenlik güçlerinin geri çekilmesini ve şirketin Cerattepe’yi iş makineleriyle birlikte terk etmesini talep ettiklerini anlatan Neşe Karahan, “Bizden görüşmelere devam etmemizi istediler. Biz de taleplerimiz ve isteklerimizi ortaya koyduğumuzu, 20 yılı aşkın süredir aynı şeyleri tekrarladığımızı ve bugün de aynı talepleri sıraladığımızı belirttik. Biz burada yaşamsal bir mücadele sürdürüyoruz ve bu mücadelenin öteye beriye evrilip çevrilmemesini istiyoruz. Sonuçta ortada yaşamsal bir mücadele var ve bu mücadelenin geri adımı, geri dönüşü yok, olmaz ve olamaz da” şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

Görüşmede kendilerine verilen sözlerin ne derece tutulacağını, buna karşın nasıl gelişmeler olacağını da sözlerine ekleyen Karahan, “Bekleyip göreceğiz. Henüz bir gelişme yok. Nasıl çalışmalar yapılacak, güvenlik güçleri ve şirket iş makineleriyle geri çekilecek mi bunu hep birlikte göreceğiz” dedi.

Karahan,20 yılı aşkın bir süredir devam eden mücadele ve direniş sürecinde bu tür projelerde asla vazgeçilmediğini öğrendiklerini, bu görüşmeler sonrasında maden çalışmalarının sonlandırılmadığını, en azından bir bekleme sürecine girilebileceğine de dikkat çekti.

Kaynak: Birgun.net