BİRGÜN ANKARA

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kent ve Çevre Komisyonu üyesi avukatlar, Yeşil Artvin Derneği’nden isimlerle birlikte önceki gün Cerattepe’de maden arama projesinin gerçekleştirilmek istendiği bölgede incelemede bulundu. Ancak ziyaret ‘olağanüstü’ koşullarda gerçekleştirilebildi.

Plakalara karartma
Önce Yeşil Artvin Derneği alana yapılacak inceleme ziyaretine ilişkin Artvin Valiliğine dilekçeyle başvurdu. Valilik 15 kişilik ziyaret talebini kabul etmeyip, 10 kişilik heyet oluşturulmasında diretti. Dernek inceleme ziyaretinin zora girmemesi için Valiliğin koşullarını kabul etti. Maden alanı olması planlanan bölgedeyse, Avukat Yakup Okumuşoğlu’nun ifadelerine göre, şantiyede çalışmak üzere alanda bekleyen işçilerden çok güvenlik görevlilerinin sayısı dikkatleri çekti. Ziyaret sırasında alanda madencilik faaliyetine ilişkin bir çalışma olmadığı tespiti yapıldı. Heyetin ve hukukçuların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı görme talebiyse şantiye yetkilileri tarafından yanıtsız bırakıldı.

Yetkililerle münakaşa
Heyet, şantiye yetkilileriyle ‘Artvin’in yararını kimin düşündüğüne ilişkin’ ilginç bir sohbete de girdi. Kendilerinin de Artvinli olduğunu ve bölgedeki yaşama herhangi bir zarar verilmesine izin vermeyeceklerini belirten şantiye yetkililerine, mahkeme kararları hatırlatıldı. Başbakan Davutoğlu’nun verdiği söz uyarınca mahkeme kararına kadar bir çalışma yapmayacaklarını söyleyen şantiye yetkilileri, yargı süreci sona erene dek şantiyeyi terk etmeyeceklerinin sinyallerini verdi.

Kaynak: Birgun.net