Hangi taşın altını kaldırsalar Cengiz İnşaat'ın çıktığını belirten HDP Milletvekili Altan Tan, “Firmanın 300 milyon dolara tekabül eden bugünkü kurla 900 trilyon vergi borcu sıfırlanıyor. Yani azaltılma, indirme değil. Sıfırlandı.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 43’üncü birleşimi TBMM Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu, AKP Hükümetleri boyunca belli bazı şirketlere kamu eliyle sağlanan rantlar kapsamında ortaya çıkan ekolojik tahribatlar ve rantiyer tipi sermaye süreçlerinin araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na sunduğu Meclis araştırma önergesi Genel Kurul’da görüşüldü. HDP adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, “Son günlerde Türkiye'nin yaşadığı birçok elim hadisenin yanında Artvin'de de çok önemli bir halk direnişi cereyan ediyor. Nedir bu? Çok kısa bir ifadeyle, Artvin'in Cerattepe mevkisinde bir şirkete verilen maden ruhsatı ve maden çıkarma çalışması var. Bununla ilgili olarak 50 binin üzerinde ağaç kesilecek, çevre tahrip edilecek.” diye konuştu.

‘BİR FİRMA VAR, HANGİ TAŞIN ALTINI KALDIRIYORSANIZ O FİRMA ÇIKIYOR’

Altan Tan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir firma var ortada, hangi taşın altını kaldırıyorsanız o firma çıkıyor. Cengiz İnşaat. Bu inşaat firmasının sahibi Mehmet Cengiz Bey. Bir gece VIP salonunda geldi önüme, diklendi, dedi ki: ‘Altan Tan, benden ne istiyorsun?’ ‘Kardeşim, senden hiçbir şey istemiyorum. Sen bu kadar iş almışsın, bu kadar tesadüf üst üste gelir mi?’ dedim. Bakın, şimdi, alınan işleri üst üste koyuyorsunuz, sadece bir işte, bir konsorsiyumdaki rakam 22,1 milyar Euro. İstanbul üçüncü havaalanı, Boğaziçi Elektrik Dağıtım, Ilısu Barajı, Ankara-Sivas hızlı demir yolu projesi, Hasankeyf üzerine yapılan yeni köprüler; sayıyorsunuz, sayıyorsunuz, sayıyorsunuz bunları ve üst üste koyduğunuz vakit astronomik rakamlar çıkıyor.”

TAN: BAKANIN BANA CEVABI 'MAHREM BİLGİ, AÇIKLAYAMAYIZ' OLDU

Cengiz İnşaat hakkında 2013 yılında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soru önergesi sunduğunu ifade eden HDP'li vekil, “Aynı firmanın 422 milyon yani eski parayla 422 trilyon vergi borcu sıfırlanıyor, sıfır. Sıfır yani azaltılma, indirme değil. Ve bu, indirildiği, sıfırlandığı tarih itibarıyla 300 milyon dolara tekabül ediyor, bugünkü kurla 900 milyon, 900 trilyon.”

Tan, Maliye Bakanı Şimşek’in soru önergesine verdiği cevabı ise şöyle açıkladı: “Vergi takdir komisyonları belli kurallar içerisinde işler, bunun belli bir mahremiyeti vardır, usulleri vardır. Bu 300 milyon dolar, bugünkü kurla 900 trilyonluk bu indirimi biz size açıklayamayız."

CHP VE HDP,LEHTE; AKP, ALEYHTE; MHP İSE ÇEKİMSER KALDI

Genel Kurul’daki görüşmelerin ardından yapılan oylamada ‘Cengiz İnşaat Meclis tarafından araştırılsın’ yönündeki önerge AKP oyları ile reddedildi. Oylamada CHP ve HDP, Meclis araştırılması yönünde oy kullanırken MHP oylama çekimser kaldı.

Kaynak: Birgun.net