Cenevre’de, bugün başlayan görüşmeler öncesi açıklamalarda bulunan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, “Kürtlerin de görüşmelere katılımının sağlanacağını açıkladık” dedi. De Mistura, “Suriyeli Kürtler, Suriyelilerdir, bu nedenle Suriye’nin geleceğine ilişkin görüşmelere katılmalılar, tıpkı Hıristiyanlar, Aleviler, Şiiler ve sıkça görüşmelerden uzak tutulan Sünniler gibi. Hepsi orada olmalı. Kürtleri görüşmelere katmanın bir yolunu bulacağız, çünkü bu çok önemli bir sinyal olur” dedi.

“BM Güvenlik Konseyi’nden talimat aldım, herkes dahil edilmeli” diyen De Mistura, Kürtler için davetlerin hazırlanıp hazırlanmadığı sorusuna ise bunun için doğru zamana ve yaklaşıma ihtiyaç olduğu cevabını verdi. Değişim ve Özgürlük İçin Halk Cephesi liderlerinden Kadri Cemil ise “Mistura, Kürtleri davet ederse sadece üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirmiş olur. Listenin genişletilmesine ihtiyaç yok. Sadece baştan beri listede yer alan herkes davet edilmeli” dedi. Cemil, “Bizim listemizde 5 Kürt temsilci var. Onlar hem askeri hem de siyasi olarak çok önemli rol oynuyor” diye ekledi.

RUSYA: SÜRESİZ ATEŞKES
Öte yandan Rusya’nın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Aleksey Borodavkin, Suriye’deki ateşkesin süresiz olması gerektiğini söyledi. Suudi Arabistan destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi’nin yaptığı, ateşkesin 2 haftalık olduğu yönündeki açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirten Borodavkin, “Ateşkes, sağlam bir barış kuruluncaya kadar sürmeli” dedi.
Suriyeli tarafları Cenevre’deki görüşmelerde dengeli bir yaklaşım sergilemeye çağırdıklarını kaydeden Rus yetkili, “Görüşmelere yönelik dengeli ve gerçekçi yaklaşımın üstün geleceğini ve BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye kararında yer alan yol haritasının kademeli olarak uygulanma sürecinin başlamasını umuyoruz” diye konuştu.



Suriye hükümeti heyetiyle görüşmelerde nasıl hareket edeceğine ilişkin olarak, planları olan ‘ülke içindeki gerçek ılımlı muhalefete’ güvendiklerini söyleyen Borodavkin, “Suriye’nin ılımlı muhaliflerine birleşerek ortak siyasi programlarıyla ilgili anlaşmaya varmalarında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Güçlü ve birleşik konuma sahip olmak, onların Suriye halkı önündeki sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.
Borodavkin, önceki gün yaptığı açıklamada, “Kürtlerin görüşmelerde temsil edilmesini talep ediyoruz. Suriyeli Kürtlerin görüşmelere katılması durumunda Türkiye’nin bu görüşmeleri bozması yönündeki açıklamalarının şantaj olduğunu BM’ye de Amerikalılara da söyledik. Bu kesinlikle kabul edilemez” demişti.

SURİYE UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
Bu arada Suriyeli muhaliflerin, Hama kentinin kuzeyinde rejime ait MİG-21 tipi savaş uçağını düşürdüğü bildirildi. Muhaliflerce açılan ateş sonucu pilotun paraşütle atlayarak Suriye’nin kontrölündeki Kafrnaz beldesine indiği, uçağın ise Mahrada beldesinin güneyine düştüğü belirtildi.

Kaynak: Birgun.net