ESEN SABA

Cem Karaca’nın 43 yıl önce Moğollar grubuyla birlikte 1973 yılının 2 Şubat günü bir radyo programı için yaptığı hiç yayınlanmayan stüdyo kaydı İzzet Öz’ün arşivinden çıktı. Bu kayıt ‘2.2.1973 Ankara’ adıyla 43 yıl aradan sonra müzikseverlere bir sürpriz olarak raflarda yerini aldı. Moğollar döneminde yarattığı rock müzikle kitleleri arkasından sürüklerken Cem Karaca, Moğollar grubuyla birlikte 1973 yılının Ocak ayının son günü Güneypark Gazinosu’nda konser verdi. Konserin ardından Cem Karaca ve Moğollar, 2 Şubat’ta stüdyoya girerek kayıt yaptı.

Dönemin tanığı, grubun üyesi ve Cem Karaca’nın arkadaşı Cahit Berkay bizimle albüm hakkındaki duygularını, Cem Karacayla’yla anılarını ve ona karşı duyduğu özlemini paylaştı:

Bir radyo programında kullanılmak üzere hazırlanan kayıtların İzzet Öz’ün “Bir sürprizim var. Bende bir kayıt var tertemiz duruyor” telefonuyla başladı her şey. Kayıtların tertemiz durması çok önemliydi. Çünkü kayıtlar zaman içerisinde yıpranıyorlar ve üzerlerindeki demir tozlarının dökülmesiyle kullanılmaz hale geliyorlar. Çok heyecanlandım ve hemen İzzet Öz’le buluştuk. Dinledim, her şey pırıl pırıl duruyordu ve sesler yerindeydi.

Sahnesi acayipti
İzzet öyle bir arşiv saklamış ki Cem’in el yazısıyla programda yapacağımız konuşmalar tarihiyle, saatiyle her şeyiyle duruyor.
43 yıl sonra böyle bir kaydın ortaya çıkması hem de Cem Karaca’yla birlikte yaptığımız bir kaydın ortaya çıkması inanılır gibi değildi. Tabii heyecanın yanında çok da hüzünlendim. Cem’in sahnesi acayipti, söyleme tarzı, yorumculuğu, muhteşem sesi, teatral tarafı, sahneyi dolduruşuyla inanılmazdı. Onu ne kadar özlediğimi fark ettim.”

O benim kardeşimdi
Cem Karaca’yla sadece iş arkadaşı olmadıklarını, kardeş ve dost olduklarını da söyleyen Berkay “Biz Cem’le çok güzel müzikler yaptık. Kaydı dinleyince eski günlere gittim. Yaş 70 olunca hafızadan bir şeyler siliniyor, inanır mısınız hiç hatırlamıyorum o günü” dedi.

O günlerden bir anı
Berkay, “Biz üç kişi çalıyorduk Taner Öngür, Ayzer Danga ve ben, solist Cem’di. Kırklareli’nde bir konserimiz sonrasında tam otobüs gidecekken bir gümrük memuru ‘Cem bey bize de bir şarkı yazar mısınız?’ dediğinde Cem, her zamanki muzipliği ve hazır cevaplığıyla ‘O işlere Ersen bakıyor’ demesine hâlâ gülüyorum” sözleriyle Cem Karaca’ya dair bir de anısını bizlere anlattı.
Not: Albüm için 11 Mart’ta Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde bir lansman konseri yapılacak. Katılan konuk sanatçılar Cem Karaca şarkıları söyleyecek.

Kaynak: Birgun.net