15 Temmuz gecesi bombalanan Meclis'te zarar gören avizeler için, Çekya onarımı karşılıksız gerçekleştirme talebini iletti.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, Meclis'in koridorlarını cam kırıklarıyla dolduran bombalı saldırıdan tarihi avizeler de etkilendi. 1938 ile 1961 yılları arasında inşaat devam ederken yurtdışına özel siparişle yaptırılan tarihi avizelerin aslına uygun olarak onarılması ve yeniden yapılması için arayış başladı. Habertürk'te yer alan habere göre; Venini marka olduğu tespit edilen avizeler için, Çekya TBMM'ye başvuruda bulunarak, avizelerin kendi ülkelerinde yapılmış olabileceğini bildirip karşılıksız onarmaya talip oldu.

'BEDELSİZ OLARAK TAMİR EDELİM'

Firmanın Çekya'da olup olmadığını, bu ülkede ise çok eski bir firma söz konusu olduğu için firmanın hâlâ faaliyette olup olmadığını araştırmaya başlayan Çekya temsilcileri, firmanın bulunması halinde TBMM'ye bu avizelerin parçalarını aslına göre ürettirip bedelsiz olarak vermeyi teklif etti.

MECLİS BÜYÜK ÇAPLI ONARIMLARLA UĞRAŞIYOR

TBMM Başkanlığı, henüz büyük onarımlarla meşgul olduğu için avizelerle ilgili çalışmaları daha sonraya bıraktı. Avizelerin Venini marka olması dolayısıyla İtalya Venedik menşeli olabileceği de değerlendirildi.

Ancak TBMM bu konuda henüz özel bir araştırma başlatmadığı için menşeini tespit etmeye dönük önemli bir ipucu da bulunamadı. Çekya tarafından yürütülen araştırmanın sonucuna göre hareket edilmesi, Çekya'da kaynak bulunamazsa İtalya nezdinde de inceleme başlatılması bekleniyor.

Çekya, dönemin ünlü kristal merkezi olması ile tanınıyor.

Kaynak: Birgun.net