Çekya Dışişleri Bakanlığı, Kudüs'ü İsrail ve Filistin'in gelecekteki ortak başkenti olarak tanıdığını, şehrin uluslararası toplum tarafından sadece İsrail'in başkenti olarak tanınmadığını belirtti. Filistin de bu karardan son derece memnun olduğunu ifade etti.

Sputnik'in haberine göre, İsrail'in tek taraflı olarak başkenti ilan ettiği Kudüs konusundaki tutumuna açıklık getiren Çekya, bu şehri hem İsrail hem de gelecekteki filistin devletinin ortak başkenti olarak tanıdıklarını açıkladı. Filistin Dışişleri Bakanlığı'na 'Kudüs ve Tel Aviv'in Statüleri' başlığı ile gönderilen bir yazıda "İsrail, Kudüs'ü kendi başkenti olarak tanımıştır. Ancak bu, uluslararası devletler tarafından tanınmış bir statü değildir. Ancak Çekya, diğer pek çok AB devleti ile birlikte, Kudüs'ü hem İsrail hem de gelecekteki Filistin'in ortak başkenti olarak tanımaktadır. Çekya Büyükelçiliği de dahil yabancı büyükelçiliklerin çoğunun merkezi, halihazırda Tel Aviv'dedir" ifadeleri kullanıldı.

FİLİSTİN: KARAR SON DERECE SEVİNDİRİCİ

Filistin hükümeti de, Çekya'nın açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Hükümet sözcüsü Yusuf el-Mahmud, Çekya'nın bu meseledeki tutumunu "haktan yana" olarak nitelendirerek, "Çekya bu tutumuyla İsrail işgalini reddettiğini vurguluyor, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki tüm işgal projelerine ve planlarına karşı çıkıyor" dedi. Çekya'nın uluslararası meşru kararlarla uyumlu bir karar verdiğini ve işgale karşı haktan yana sorumlu bir tutum sergilediğini ifade eden Mahmud, İsrail'in Kudüs'e ilişkin elde etmeye çalıştığı statünün, uluslararası olarak tanınmadığına dikkati çekti.

ÖNCE DERS KİTAPLARI DEĞİŞTİ

Çekya'nın bu kararı, ilk olarak ülkedeki okullarda okutulan ders kitaplarındaki atlaslarda Kudüs'ü İsrail'in başkenti gibi gösteren bölümlerin çıkarılması kararının alınmasının ardından geldi. Filisitin'in Çekya Büyükelçiliği'nden yapılan şikayette ders kitaparındaki bu kısmın uluslararası hukuk normlarına uymadığı ve AB'nin siyasi görüşünü de yansıtmadığı ifade edilmiş ve değiştirilmesi istenmişti.

Kaynak: Birgun.net