Çek Cumhuriyeti, uzun süredir devam eden isim tartışmasına nokta koymaya hazırlanıyor. Hükümet, mevcut ismin çok karmaşık olduğu düşüncesiyle ismini Çekya olarak değiştirmeyi planlıyor.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, Çek Cumhuriyeti isminin her dilde ayrı şekilde yazılmasının karmaşa yarattığını belirterek kabineye ülkenin isminin değiştirilmesi için teklifte bulundu. Hükümetin de ülkenin isminin birçok dilde aynı şekilde okunan Çekya olarak değiştirilmesine sıcak baktığı belirtildi.

‘ÇEKLER BİLE ÜLKENİN İSMİNİ ANLAMIYOR’

Komşu Slovak Cumhuriyeti’nin birçok ülkede Slovakya ismiyle anıldığını, ancak Çek Cumhuriyeti’nin isminden dolayı sık sık sorun yaşadığını belirten Zaoralek, “Bir ülkenin açıkça belirlenmiş sembolleri olması ve ismi konusunda karmaşa yaşanmaması çok önemli” dedi.

Ülkenin isminin Çekler arasında bile uzun süredir karmaşa yarattığını ifade eden bakana göre, bazı kesimlerin zaten zaman zaman kullandığı Çekya isminin en iyi seçenek olduğunu söyledi. Hükümetin ve parlamentonun onaylaması halinde ülkenin ismi BM’de Çekya olarak değiştirilecek.

Kaynak: Birgun.net