İzmir’in Kınık İlçesi’nde yapılmak istenilen termik santralin ÇED toplantısında konuşan, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Hizmetleri Şube Müdürü, termik santral istemeyen halka “Size ne para adamın. İster santral yapar, ister batırır” dedi.

Kınık’a yapılmak istenen termik santralın Çevre Etki Değerlendirme Toplantısı (ÇED) Kınık’ın Kalemköy Mahallesi Kahvehanesinde yapıldı.

Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik tarafından yapılmak istenilen termik santralle ilgili toplantıya Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bergama Çevre platformu dönem sözcüsü Erol Engel, EGEÇEP eş başkanı Turgut İnel, FOÇEP dönem sözcüsü Bahadır Doğutürk, Bergama Belediyesi Hukuk Bürosu’ndan Av.Serdar Sinan, ALÇEP, Dikili Çevre Platformu, şirket sorumluları ve yöre halkı katıldılar.

SANTRAL VARSA SU DA YOK MEYVE DE

Yapılan toplantı İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Hizmetleri Şube Müdürü Işın Özdemir başkanlığında, bakanlık görevlilerinin de katılımıyla başladı. Şirket görevlilerinin bilgilendirmesi ardından söz alan Bergama Çevre Platformu dönem sözcüsü Erol Engel; “Kozak Yaylası’nda yıllarca soma termik santralinin asit yağmurlarından dolayı istenilen verim alınamadı. Şimdi tehlike daha büyük” dedi. Ardından söz alan Somalı Maden İşçisi Sefa Köken ise; “Santral yapılırsa bu suyu bir daha içemeyeceksiniz. Elma, Armut yiyemeyeceksiniz bir daha. Bulamayacaksınız hatta. Bir daha gökyüzünde bu kadar kuş uçmayacak” dedi.

“PARA ADAMIN, SİZE NE!”

EGEÇEP eş başkanı Turgut İnel ise söz alarak Termik Santral konusunda kaygılarını dile getirdi. Yapılan yatırım ve harcanan para ile oluşacak kirliliğe değinmek isteyen İnel’in konuşmasını bölen toplantı başkanı, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Hizmetleri Şube Müdürü Işın Özdemir “Size ne para adamın. İster santral yapar, ister batırır” sözleri ise çevrecilerin tepkisine neden oldu. EGEÇEP eş başkanı Turgut İnel; “Bu şekilde olaya bakamazsınız” dedi.

Özdemir’in toplantıda söz almak isteyenler olmasına rağmen erken bitirmesi de tartışmaları arttırdı. Tartışmalar üzerine jandarma ekipleri toplantı salonunu bastı.

TOPLANTI DEĞİL, FİLM SENARYOSUYDU

Yaşananlara tepki gösteren çevreciler daha sonra bir basın açıklaması düzenlediler. Yapılan basın açıklamasında konuşan FOÇEP dönem sözcüsü Bahadır Doğutürk; “Bugün fosil yakıt karşıtı inisiyatifi olarak Kınık’ta yapılması düşünülen termik santral halk bilgilendirme toplantısına katıldık. Açıklamalardan tatmin olmadık. İzmir’in kuzeyinde yaşanan bu kirli faaliyetlere son verilmesini istiyoruz” dedi. Daha sonra söz alan Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven; “Aslında bu ÇED bilgilendirme toplantısı değildi. Film senaryosunun döngüsüydü. Burada başkanlık yapan arkadaşımız başkanlık mı yapıyordu, yoksa firma sahiplerini koruyan konuşmalar mı yapıyordu belli değil” dedi.

Kaynak: Birgun.net