FATİH KIYMAN

İstanbul'un Sultangazi ilçesine bağlı, Esentepe ve Cebeci mahallelerinde yarattığı toz problemiyle insan sağlığını tehdit eden taşocaklarında denetim kararı alındı, Cebeci Taş Ocakları bölgesinin, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü yönetmeliği gereği "koruma bölgesi" ilan edilmesine karar verildi.

Rehabilitasyon için süre verildi

Alınan karar çerçevesinde, taş kırma, eleme ve öğütme tesisleri yalnızca kapalı ortamda çalıştırılabilecek, ince malzemeler kapalı mekânlarda depolanacak, depolama sahalarının ve tesis içi yolların sürekli sulanarak nemli tutulacak, nakliye araçlarının tekerleklerinin yıkanması için kabin sistemli araç yıkma üniteleri kurulacak, brandası ve tekerlekleri çamurlu araçların sefere çıkmasına izin verilmeyecek. Gerekli önlemlerin alınması için bölgede faaliyet gösteren işletmelere 4 ay süre verildi. Bu süre sonunda gerekli önlemleri almayan işletmelerin faaliyetleri durdurulacak. 6 ay daha süre tanınacak işletmeler önlem almaya devam etmezse Cebeci bölgesinden taşınacak.


İş güvenliği gündemde değil

Alınan karar medya organlarında “halkın zaferi” olarak duyurulsa da, Cebeci Taş Ocaklarında toz problemi haricinde dinamitlerle yapılan patlatmaların verdiği rahatsızlık ve madenin yatay olarak genişleyememesi neticesinde oluşan dik inişlerin yarattığı iş güvenliği problemleri konusunda çözüm üretilmiş değil. Verilen rehabilitasyon sözleri ise geçmişte yaşanan kısa süreli kapatmalar ve cezai yaptırımların amacına ulaşmaması sebebiyle yerel nüfus tarafından şüpheyle karşılanıyor.
Geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili BirGün’e bilgi veren Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Mesut Erkan, Cebeci’de çevreyi kirletmeyen, güvenli madencilik koşullarının oluşturulması için Maden İşleri Genel Müdürlüğü denetiminde kapsamlı bir iyileştirme projesine ihtiyaç olduğunu, yaptırım odaklı tekil girişimler yerine 2014’te hazırlanan ‘yeniden yapılandırma’ projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Kaynak: Birgun.net