Kocyas'ın daveti üzerine Girit'e gayrıresmi bir ziyaret düzenleyen Çavuşoğlu, darbe girişiminin ardından Yunanistan'dan gelen desteğe dikkat çekerek, "Türkiye’de herkes şunu söylüyor. Özellikle Avrupa’da, Türkiye’nin yaşadığı bu tehlikeyi Yunanistan ve Yunan halkından daha iyi kimse anlayamaz" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan Mevkidaşı Nikos Kocyas'ın daveti üzerine Yunanistan'a düzenlediği gayrıresmi ziyaret kapsamında Girit adasına gitti. Ada'da ev sahibi Kocyas tarafından karşılanan Çavuşoğlu, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına geçti.


Sputnik'te yer alan habere göre, ortak basın açıklamasında Yüksek düzeyli stratejik işbirliği dahil iki ülke arasında birçok resmi mekanizma bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bütün gayretimiz Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek" diye konuştu. Çavuşoğlu, bu yılın başında Kocyas'ı İstanbul'da bir akşam yemeğinde ağırlayarak gayriresmi görüşmelere başladıklarını anımsatarak Girit'te bulunmaktan mutluluk duyduğunu da dile getirdi.

ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN'IN GÖSTERDİĞİ BU DAYANIŞMA TÜRK HALKINI ÇOK MUTLU ETTİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan'ın gösterdiği desteği hatırlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Çok değerli dostum Nikos'a, Başbakan Çipras’a ve Yunan halkına Türkiye’de yaşadığımız hain darbe girişiminden sonra bize, Türk hükümetine, demokrasimize ve Türk halkına verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum. Yunanistan’ın gösterdiği bu dayanışma ve net tutum Türk halkını çok mutlu etmiştir. Esasen Türkiye’de herkes şunu söylüyor. Özellikle Avrupa’da, Türkiye’nin yaşadığı bu tehlikeyi Yunanistan ve Yunan halkından daha iyi kimse anlayamaz."

Öte yandan Çavuşoğlu Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine de değinerek, "Kıbrıs’ta devam eden müzakereleri, bir çözüm için ortaya konulan çabaları destekliyoruz. Umarım bu defa yakalanan çok iyi fırsatı adada yaşayan iki taraf iyi bir şekilde değerlendirir. Biz de Yunanistan ve Türkiye olarak kendilerine destek veririz" ifadesini kullandı.

KOCYAS: EKONOMİ VE ULAŞTIRMA ALANLARINDA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEYE KARAR VERDİK

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocyas da bölgede gelişen olayları ve ikili ilişkileri görüşme fırsatı yakaladıklarını belirterek "Bu çerçevede ekonomi alanında, ulaştırma ve güven artırıcı önlemler hususunda ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi karar verdik" dedi. Kocyas, bugünkü görüşmenin iki ülkenin yanı sıra bölge için de önemli olduğunu belirtti. Darbe girişimine de değinen Kocyas, "Yunan halkının bu konuda Türkiye'ye desteğini kendisine ifade ettim" dedi.

ÇAVUŞOĞLU VE KOCYAS ZEUS'UN DOĞDUĞU TOPRAKLARDA

Bu arada iki bakan görüşme ve ortak basın açıklamasının ardından Yunan mitolojisine göre Zeus'un doğduğu Diktaion Mağarası'nı gezdi.

Kaynak: Birgun.net