Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fethullah Gülen'in ABD'de bulunmasından dolayı ABD ile "çok ciddi bir sıkıntı yaşadıklarını", Suriye'de Menbiç kentinde bulunan PYD'lilerin de ABD'nin verdiği söze rağmen bölgeden ayrılmaması halinde ise "ABD'ye güvenin tamamen ortadan kalkacağını" söyledi.

Milliyet gazetesine açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Suriye’de Menbic’in IŞİD’den alınmasını istediklerini belirterek, “Amerikalılar lojistik destek amacıyla çoğunluğu Arap olmak üzere az sayıda YPG’linin de katılmasının önemli olduğunu söylediler. Biz buna karşı çıktık. Ama Sayın Obama bize söz verdi. Operasyon biter bitmez buradaki PYD’liler Fırat’ın doğusuna geri döneceklerdi. Ama henüz dönmediler” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD’YE NASIL GÜVENECEĞİZ”

“Biz de dedik ki ‘Çekilmezlerse vuracağız’ çünkü karşımıza çıkıyorlar. ABD bizden süre istedi. Eğer çekilmezlerse, ABD sözünde durmamış olur. Kusura bakmasınlar, sözünde durmuyorsa ABD, biz onlara nasıl güveneceğiz bundan sonra? Hangi konuda güveneceğiz? Zaten Fethullahçı Terör Örgütü’nün liderinin ABD’de kalmasından dolayı çok ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. ABD bir de bu konuda sözünde durmazsa, ABD’ye tamamen güven ortadan kalkar. Şu anda, maalesef halkımızın ABD’ye güveni en düşük düzeyde.”

ABD’de yaşayan Gülen’in iadesi konusunda ABD’li yetkililerle yapılan görüşmelere ilişkin de bilgi veren Çavuşoğlu, “Ortada ABD ile ikili anlaşma var. Normal şartlarda bu anlaşmanın uygulanması gerekiyor” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Ankara ziyaretinde de konunun en üst düzeyde ele alındığını belirten Çavuşoğlu, Biden’ın “Bize belgeleri verin, (FETÖ liderini) iade ederiz” dediğini kaydetti.

Kaynak: Birgun.net