HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Sekiz gün önce kadrolu iş ve düzenli maaş talebiyle iş bırakan Çatalağzı Termik Santrali’nin (ÇATES) taşeron işçileri mücadelelerini sürdürüyor. Eylem sırasında İşten çıkarılan 138 taşeron işçi, ‘insanca yaşam için ikinci sınıf muamele görmeyecekleri güvenceli iş’ ve ‘kadrolu işçiler gibi düzenli maaş’ koşullarına kavuşana dek mücadelelerine devam edeceklerini ifade ediyor.

Zonguldak’ta Bereket Holding’e bağlı Elsan firmasının termik santrali ÇATES’te çalışan 138 taşeron işçinin kadro ve düzenli maaş talebi ile başlattıkları eylem ilk haftasını geride bıraktı. Çarşamba günü üç gün süreyle mazeretsiz işe gelmedikleri bahanesiyle işlerine son verilen işçiler, santralin karşısına kurdukları çadırlarda talepleri kabul edilene dek mücadelelerini sürdürecekleri söylüyor. 138 işçiden bazıları, soğuk hava koşulları nedeniyle grev sırasında kaldıkları çadırlarda hastalandı.

Hastalığa rağmen greve devam

Sekizinci günü geride kalan direnişe KESK, Genel Maden-İş, Eğitim-İş, Yerel-Sen, Maden Mühendisleri Odası, CHP ve ÖDP gibi birçok siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütünün destek verdiğini belirten işçi temsilcisi Okan İnce, kendilerine verilen desteğin mücadelelerini büyüttüğünü söyledi. Hava şartlarından dolayı işçilerin bir kısmının grev çadırında hastalandığını ifade eden İnce, “Hava çok soğudu. Bir süre daha kendimizi zorlayarak çadırlardaki mücadelemizi sürdüreceğiz. İlerleyen haftalarda hava şartları da düzelecektir ve grevimizin kararlılığı da katlanarak artacaktır” dedi.

“Çadırlarda sabahlıyoruz”

Taşeron işçi oldukları için santralde ikinci sınıf insan muamelesi gördüklerini anlatan İnce, şunları anlattı:

“Günde üç öğün yemeğimizi dağıtıyoruz. Kimimiz ilaçlarla ayakta duruyor ve çadırlarda sabahlıyor, kimimiz günde iki saat uyku ile mücadelesine devam ediyor. Patronların kadrolu çalışma talebimize işlerimize son vererek yanıt vermesi kararlılığımızı arttırdı. Kadrolu işçiler her ay maaşlarını ve ikramiyelerini alırken bizlere 4 ay boyunca doğru düzgün maaş vermeyenlere karşı direnişimiz hiçbir kırılma olmadan sürecek.”

Aileler yalnız bırakmıyor

Her gün düzenli olarak sabah 08.00’de işçilerin direniş çadırlarına geldiğini anlatan Birleşik Haziran Hareketi üyesi İsmail Yıldız, işçilerin en büyük destekçisinin aileleri olduğunu ifade etti. Yıldız, Çatalağzı Belediyesi ve belde esnafının işçilere erzak yardımında bulunduğunu, işçilerin günde üç öğün yemeği bu şekilde hazırladıklarını söyledi. Zonguldak’ın tarih boyunca işçilerin dramlarına tanıklık ettiğini, yaşanan faciaların kentlilerin hafızasından silinmediğini vurgulayan Yıldız, “ÇATES işçileri köle gibi yaşamak istemiyor ve patronlarının iki dudaklarının arasında olan kaderlerine karşı direniyor. Termik santral ve maden ocakları gibi eğitim alınmadan çalışılmasının son derece tehlikeli olduğu yerlerde taşeron işçi çalıştırılıyor. Bu insanların acilen kadroya alınarak eğitime sokulması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net