69. yaşını kutlayan Cannes Film Festivali bugün başlıyor. Yarışma dışında kalma şartından vazgeçmek Woody Allen, ‘Café Society-Kafe Sosyetesi’ ile festivali açıyor

22 Mayıs gecesi yapılacak ödül töreniyle sona erecek dünyanın en büyük sinema şölenini açan “Café Society”, Jesse Eisenberg, Steve Carell, Parker Posey’nin başrollerini paylaştığı film 1930’larda New York’taki yaşamından kaçmak için Hollywood’da film yapımcısı amcasının yanına kaçan Bobby Dorfman’ın aşk çıkmazını anlatıyor.

Festivalin birinci günü gösterilecek ilk yarışma filmi, 2005’te “Dante Lazarescu’nun Ölümü” ile Belli Bir Bakış bölümünün büyük ödülünü alan ve bu yıl ana yarışmaya ilk kez seçilen Romen Cristi Puiu’nun ‘Siera Nevada’sı.
14 Nisan’da Paris’te yapılan basın toplantısında açıklanan resmi yarışma seçkisine son günlerde İranlı Asghar Farhadi’nin ‘Müşteri’si eklendi. Geçen günlerde ise George Miller’ın başkanlığını yapacağı ana yarışma jürisinin diğer üyeleri de belli oldu: Fransız yönetmen Arnaud Desplechin, Amerikalı oyuncu Kirsten Dunst, Danimarkalı oyuncu Mads Mikkelsen, Kanadalı oyuncu Donald Sutherland, Fransız şarkıcı ve oyuncu Vanessa Paradis, geçen yıl “Saul’un Oğlu” ile Büyük Ödülü alan Macar Laszlo Nemes, İranlı yapımcı Katayoon Shahabi ve İtalyan oyuncu ve yönetmen Valerio Golino.

Resmi seçkinin diğer yarışması Belli Bir Bakış bölümünün jürisinin başını ise İsviçreli oyuncu Marthe Keller çekecek. Keller’a Fransız oyuncu Céline Sallette, İsveçli yönetmen Ruben Östlund, Meksikalı oyuncu ve yönetmen Diego Luna ve Avusturyalı yönetmen Jessica Hausner eşlik edecek.

Billy Hayes ve Türkiye’nin hikâyesi

Alan Parker’in yönettiği ve 1978 yılında Cannes’da yarışan “Midnight Express” farklı bir biçimde Cannes’a dönüş yapıyor. Oliver Stone’a 1979’da En İyi Senaryo Oscar’ı kazandıran senaryodaki gerçek Billy Hayes’in Türkiye ve Türkiye halkıyla barışma çabasını anlatan belgesel “Midnight Return: the Story of Billy Hayes and Turkey” (Gece Yarısına Dönüş: Billy Hayes ve Türkiye’nin Hikayesi) resmi seçkinin Cannes Classics bölümünde gösterilecek. Biz filmi şimdiden izledik, ancak ayrıntılı bir yazıyı BirGün okurları için önümüzdeki hafta yönetmen ve Billy Hayes ile yapacağımız söyleşi sonrasında yazacağız.

Kaynak: Birgun.net