Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kanun hükmünde kararnamelerden "bol miktarda" geleceğini, kısa süre sonra askeriye içinde yapıldığı gibi kamu personellerinde de tasfiye edilenlerin isim isim açıklanacağını söyledi.

Habertürk'ten Kübra Par'ın haberine göre, tasfiyeler kapsamında yaşı gelenlerin emekliliğe sevk edileceğini, kalan memurların atılacağını belirten Canikli, “Evet, bizim de öncelikle üzerinde durduğumuz konu mağduriyetler. Bu insanların önemli bir bölümü geçimlerini kamudan sağlıyor. Aileleri, masum çocukları var. Örgütün yönetici kademesinde ya da üyesi olduğu tespit edilenleri tasfiye edeceğiz. Yönetici kademede olmayıp sadece sempatizan olanlar da önemli görevlerde kalmayacak ama hayatlarını idame ettirebilmeleri için bir mekanizma kurmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜZ MEMURLUK VERİLEBİLİR

Bunun için detayların netleşmediğini belirten Canikli, “Kamuda düz memur gibi alt görevde oluşturulacak özel bir kadroyla pasifize edebiliriz. Zarar veremeyecekleri başka bir kadroya yönlendirebiliriz ya da bulundukları görev çok tehlike arz etmiyorsa bir kısmı kalabilir. Düşünün beş yaşında masum bir çocuk var… Babasının ihanetini ona ödetmememiz gerekiyor” diye konuştu.

Darbe girişiminin ertesinde jet hızıyla başlatılan tasfiyelerin hükümetin 2013 yılından bu yana Cemaat’e ilişkin var olan çalışmaları sayesinde bu kadar çabuk başlatılabildiğini belirten Canikli, hata ihtimalini minimum seviyeye indirmek için açığa alınanların bir kısmıyla ilgili bilgilerin tekrar gözden geçirildiğini de vurguladı.


'KARARNAMEYLE KAPATILAN KARARNAMEYLE GERİ GELİR'

Tasfiye ve kapatmalarda eğer hata oluşursa düzeltilebileceğini savunan Canikli şöyle konuştu:

“Bu tür düzenlemelerde bir gri alan oluşur. Hata payı öngörüyoruz zaten. Bunu düzeltmek için gerekli olan mekanizmalar açık. Belirlenen kurumlar, vakıflar, dernekler kapatıldı. Şimdi bazılarına yönelik yanlışlık yapıldığına dair bilgiler geliyor. Bu bilgiler, ilgili bakanlıklar tarafından değerlendiriliyor. Yanlışlık yapıldığı ortaya çıkarsa aynı mekanizmalarla düzeltilecek. Kararnameyle kapatıldıysa, kararnameyle düzeltilecek. Bir defaya mahsus değil sürekli olarak bu mekanizmalar devrede kalacak. OHAL bittikten sonra dahi düzeltilebilir. Kusuru olmayanların bu uygulamanın mağduru olmasını engellemeliyiz.”

AKP'DE TASFİYE YOK

Canikli, AKP içinde Cemaat’e ilişkin tasfiyelerin olup olmayacağı sorusunaysa şöyle yanıt verdi:

“Hayır. Öyle bir şüphemiz yok. Cumhurbaşkanı’mızın o çağrısından sonra teşkilatların ortaya koyduğu tavır ortada… Sadece Ankara’da 19 şehit verdik. Böyle bir yapıdan kuşku duymak, çok büyük haksızlık ve hakaret olur.”

Kaynak: Birgun.net