MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayımladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki ilk duruşma bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Can Dündar ve Erdem Gül'le avukatları duruşmaya katılırken destek için gelenler yoğunluk nedeniyle bir süre duruşma salonuna girmekte sıkıntı yaşadı. Duruşma saat 10.00′da başladı.

Duruşmanın kapalı yapılmasına ilişkin iddia makamına mütalaası soruldu. İsnad edilen suçun casusluk olması gerekçesiyle duruşmaların tamamının kapalı yapılması talep edildi.

Duruşmanin kapali yapilmasi talep edildi!#CanDündarVeErdemGül#CanDündarErdemGül

— BanuGuven (@banuguven) 25 Mart 2016

Dündar ve Gül'ün avukatları duruşmaların kapalı yapılması talebine itiraz etti. Yargılamanın aleni yapılmasını istedi.

Dündar ve Gül’ün avukatlarından Tora Pekin, “İnsan hakları beyannamesinin maddelerine göre kapalı mahkeme olamaz” dedi. Pekin AİHM’nin kararina da atıfta bulunarak, “Yeni atanan savcinin bahsettigi belgeler dosyada yok. Bu davanın kapalı yapılmasi adil yargilamaya gölge düşürür. Yeni savci gidip baska dosyadan, Selam Tevhid’den alıntılarla kapalı oturum istiyor. Bizimle alakası yok” dedi.

Dündar ve Gül’ün avukatlarından Tora Pekin, “İnsan hakları beyannamesinin maddelerine göre kapalı mahkeme olamaz” dedi. Pekin AİHM’nin kararina da atıfta bulunarak, “Yeni atanan savcinin bahsettigi belgeler dosyada yok. Bu davanın kapalı yapılmasi adil yargilamaya gölge düşürür. Yeni savci gidip baska dosyadan, Selam Tevhid’den alıntılarla kapalı oturum istiyor. Bizimle alakası yok. Kapalı oturum verirseniz, Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı açıklamaları dikkate alındığında savunmalar bu 4 duvar arasında kalacaktır. Bu da Can Dündar ve Erdem Gül'ün adil yargılanma hakkını etkileyecektir. Ayrıca iddianamede yayınlanmış yazılardan başka bir belge yok.

Akın Atalay, savcının kapalı yargılama istemesindeki gizli belge dediği bir satırlık cümleyi okudu. Ardından "Şimdi okudum ve gizliliği kalmadı buradaki herkes duydu. Kapalıya gerek kalmadı" dedi.

Yeni Savcı "MİT ile Cumhurbaşkanı Erdoğan davaya müdahil olsun" dedi. Kapalı olup olmaması kararı için duruşmaya 10 dakika ara verildi. Kapalı olup olmaması kararı için verilen ara 39 dakika sürdü.

Yeni savcı duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT'in müdahil olma talebi kabul edildi. Davaya gizlilik kararı verildi.

Gizlilik kararı getirilmesinden sonra mahkeme heyetine salonda büyük tepki gösterildi. Davayı izleyenler "Çocuklarınızın yüzüne nasıl bakacaksınız?" diye tepki gösterdi.

Kaynak: Birgun.net