Türkiye ekonomisinde yılın birinci çeyreğinde görülen yüzde 4,7'lik büyümenin hızı ikinci çeyrekte düştü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değeri sabit fiyatlarla yüzde 3,1’lik artışla 33 milyar 61 milyon TL oldu. Piyasa beklentisi büyümenin yüzde 3,7 olacağı yönündeydi. Yılın ilk yarısındaki büyüme ise yüzde 3,9 oldu.

Kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla değeri ise 2015 yılında cari fiyatlarla 25 bin 118 TL, ABD doları cinsinden 9 bin 257 dolar olarak hesaplandı.

Yaşanan yüzde 3,1'lik büyümede devletin yaptığı harcamalarda ve iç talepteki artış etkili oldu. Devletin nihai tüketim harcamaları, 2016 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre cari fiyatlarla yüzde 26,4 arttı. Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 5,2 artış gösterdi.


'Dünyaya göre iyiyiz'

Hükümet üyeleri ise büyümedeki yavaşlamayı dünya ekonomisindeki durgunluğu örnek vererek değerlendirdi. İkinci çeyrek büyümesini ılımlı olarak değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Türkiye bu büyüme oranıyla G20, OECD ve AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu" dedi. Ağbal önümüzdeki dönemde yatırım ve teşvik paketlerinin etkisiyle büyümenin hızlanacağını savundu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise büyümedeki yavaşlamanın kalıcı olmayacağını söyledi. 15 Temmuz Darbe Girişimi ve bayram tatili nedeniyle temmuzda büyümenin yavaşlayacağını ifade eden Şimşek, temmuz sonrası dönem için ise yüksek büyüme beklentisinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli ise rakamla ilgili olarak, "Ekonomi küresel darbe ittifakı ve her türlü kumpasa rağmen yüzde 3,1 büyüdü, bunu sakın küçümsemeyin" açıklamasında bulundu. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise Türkiye'nin yıl sonunda yüzde 3,5 ila 4 arasında büyüyeceği tahmininde bulundu.

Tahminler aşağı çekildi

Açıklanan büyüme rakamının ardından uluslararası kuruluşlardan Türkiye'nin 2016 büyümesine ilişkin tahminlerde revizyon haberleri gelmeye başladı. Commerzbank, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2016 için yüzde 3'ten yüzde 2.3'e, 2017 için yüzde 2.1'den yüzde 1.9'a düşürdü.

Kaynak: Birgun.net