İsveç Parlamento’sunun açılışının ardından, bu hafta Başbakan Stefan Löfven hükümeti, 2017 bütçesini Meclis’e sundu. Hükümetin bütçesi, Meclis’e Maliye Bakanı Magdalena Andersson tarafından taşındı. Az sonra tırnak içine alacağım “taşındı” kelimesi hiçbir anlam kaymasına uğramadan Magdalena Andersson tarafından fiili olarak yerine getirildi. İsveç’in kadın Maliye Bakanı, hazırladığı bütçenin sayfa sayfa dökümünü, bakanlık binasından Parlamento’ya kadar 400 metrelik yolu yürüyerek taşıdı.

Bütçe yürüyüşü sırasında Magdalena Andersson’a Parlamento kapısına kadar bir grup güvenlik ve geniş bir basın mensubu grubu eşlik etti. Bakan Andersson’un yer yer sağ elinden sol eline aktarıp taşımakta zorlandığı bütçenin Parlamento’ya gelişini tüm vekiller hazır bekledi. Hükümetlerin bütçe yürüyüşü, İsveç’te bir siyasi gelenek. Bütçe görüşmeleri bu 400 metrelik yol yüründükten sonra başlıyor. 2001 yılından sonra, Maliye Bakanlığı’ndan Parlamento’ya kadar yapılan bu yürüyüşe Meclis güvenliği de dahil oluyor çünkü o yıl, finans bakanı, 21 yaşında bir gencin protestosuna maruz kalıp suratına bir pasta yemiş. O günden sonra her yıl, bütçe yürüyüşü, yine aynı yolda, bu sefer daha kalabalık olarak yapılmış.

Sosyal Demokrat Parti ve Çevre Partisi’nin koalisyon hükümetinin bütçe görüşmeleri kasım ayına kadar uzayabilir. Sosyal Demokrat Parti’den Başbakan Löfven’in hükümeti bir azınlık hükümeti. İsveç’in solcuları, Meclis’teki merkez sağda blok oluşturmuş olan dört sağ parti tarafından destekleniyor.

Sol hükümetin, bütçe yürüyüşüyle Parlamento’ya gelen ve bu hafta tartışılmaya başlayan bütçesine, onları iktidarda tutan sağ kanattan çok sert eleştiriler yükseldi. Maliye Bakanı Andersson’un “Bunların çatışma konusu olacağına zaten hazırlıklıydım” dediği eleştirilerin odak noktasında yeni vergiler yatıyor. Andersson’un sonbahar bütçe hesabında yeni belirlediği yüzelli bin yüksek gelirli İsveçliden vergi toplama hedefi var. Buna göre, ayda elde edilen 36 bin kronun üzerindeki gelirlilerden ek vergi alınacak. Vergilendirme, kazancın 36 bin kron üzerindeki kısmına yapılacak.

Maliye Bakanı bu yolla, refah milyarları dediği, 10 milyar kron toplayıp belediyelere dağıtacak. Belediyelerin sağlık ve yaşlı bakımını güçlendirmeleri için bu alanda daha fazla kişiyi işe almaları sağl anacak. Magdalena Andersson’un eli çok güçlü. Çünkü Maliye Bakanlığı görevine geldiğinden beri iki yıl içinde İsveç’teki işsizlik oranları düştü ve Andersson, 60 milyar kron olan bütçe açığını sıfırladı. Bütçe açığı vermeyen Andersson, 2017’de 23,6 milyar kronu İsveç’te reformlara yatırım olarak ayrıldı.

Andersson’un sağ bloğu ayağa kaldıran sol kökenli dertleri var. Bu kadın, düşük gelirlilerin ve işsizlerin aldığı yardım paralarını artırmak istiyor. İsveç’e yeni gelen göçmenlerin ihtiyaçları ve uyumu için bütçeden kaynak ayırıyor. 23 yaşına kadar tüm çocuk ve gençlere diş ve ağız sağlığı hizmetlerini ücretsiz hale getirmeyi hedefliyor. Bir vergi değişikliğine giderek, tamir işlemlerinde KDV yarı yarıya indiriliyor. Halkın, bozuk bir şey yerine yenisini almaktansa tamirine özendirmek için bu adım atılıyor.

Petrolden tamamen arınmış bir ülke mümkün mü diye çevre yatırımlarına Andersson’un ayırdığı para 12.9 milyar kron oldu. Böylece çevre yatırımlarına İsveç tarihinin en büyük bütçesi kaydırıldı. Emekliler, düşük gelirliler, yaşlılar ve çocuklar Andersson’un kazananlarıyken bir de kaybedenler var. Yüksek gelirliler, vergilerin artırılmasıyla kaybedenler listesinde. 40 bin kişi devlet vergisi denen yeni bir vergiye bağlanacak. Ev elektroniği kapsamında cep telefonlarına, bilgisayarlara ve oyun konsollarına da ek vergiler geliyor.

Kaynak: Birgun.net