NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

Kamunun her alanında yolsuzluk, usulsüzlük, görevi kötüye kullanma, kayırmacılık ve mobbingin yaygın bir şekilde yaşandığına ilişkin iddialara her geçen gün yenileri eklenirken Kamu Görevlileri Etik Kurulu, ‘’tertemiz bir kamu’’ tablosu çizdi. Kurula bir yılda yapılan 126 başvurudan sadece 7’sinde ‘’etik ihlali’’ tespiti yapıldı.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun, 2015 yılı Faaliyet Raporu açıklandı. Buna göre; 2015 yılında kurula kamu görevlilerinin etik kurallarını ihlali iddiasıyla 126 başvuru yapıldı. Bunlar arasında 26’şar başvuru ile ‘’Kayırmacılık/ayrımcılık’’ ile psikolojik yıldırma (mobbing) ilk sırada yer aldı. Bu iddiaları 16 başvuru ile ‘’yolsuzluk/usulsüzlük’’, 15 başvuru ile ‘’Görevi ihmal/görevi kötüye kullanma’’, 13 başvuru ile ‘’çıkar çatışması’’ , 12 başvuru ile ‘’Genel etik davranış ilkelerine aykırılık’’ izlerken ‘Bilgi edinme hakkının ihlali’’ ile ‘’Kamu malları ve kaynaklarının hizmet gerekleri dışında kullanıldığı’’ konusunda da ikişer başvuru yapıldı. 14 başvuru da konusu belirtilmeden ‘’Diğer iddialar’’ olarak sıralandı.

İlk sıra müdürlerde
Etik ihlali yaptığı ileri sürülen kamu görevlileri arasında 17 başvuru ile Başbakanlık ve bakanlıklardaki genel müdürler ilk sırada yer aldı. Genel müdürlerden sonra 9 vali, yedişer kaymakam ve il ile ilçe belediye başkanı hakkında ihlal başvurusu yapıldı. Bu iddialardan 79’u usule aykırı olduğu için reddedilirken, 27’sinde ‘etik ihlali’ görülmedi. Sadece 7 başvuru ‘’etik ihlali’’ kararı ile sonuçlandı. 13 dosya da inceleme tamamlanmadığı için 2016’ya devredildi.

Kararlar
Kurulun yıl boyunca aldığı ‘’etik kuralları ihlal kararları’’ şöyle:
-Bir genel müdür ile kendisine bağlı daire başkanının halı sahaya soyunma odası ve çatı kaplama yapılması konusunda bilgi almak için kendisini 8 kez arayan kaymakama yanıt vermemesi.
•Bir belediye başkanının yakınlarını kayırması, işlemlerinde adalet, eşitlik ilkelerine uymaması,
•104 milyon lira borcu olan bir belediyenin başkanının kendisine 650 milyon liralık lüks makam aracı alması,
•Tarımla ilgili bir genel müdürün lüks otel konaklama bedellerini ‘’çiftçinin cebinden’’ ödetmesi,
•Tayini çıkan bir kaymakamın görev yerinden ayrılırken demirbaşları da beraberinde götürmesi.

Kaynak: Birgun.net