Meclis’te “anayasa görüşmeleri" Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 4 Şubat Perşembe günü yapacağı ilk toplantıyla başlayacak. AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu da, partisine mensup milletvekillerine “Her Yönü ile Başkanlık Sistemi” adlı kitabını gönderdi. Kitapta, parlamenter rejimin artık tarihi misyonunu tamamladığı iddia edilerek, “Başkanlık sistemi ‘diktatörlük’ getirir diyenler bu işi bilmiyor” denildi.

Kuzu, partisine mensup milletvekillerine imzaladığı “Her Yönü ile Başkanlık Sistemi” adlı kitabını gönderdi.

Kitabın ön kapağında, “Başkanlık sultanlık mıdır? Başkanlık diktatörlük müdür? Başkanlık ideal bir yönetim tarzı mıdır? Başkanlık sistemi Türkiye’ye uyar mı?” ifadeleri yer aldı.

Kitabın arka kapağında da şu ifadeler yer aldı:

“Parlamenter rejim bizce artık tarihi misyonunu tamamlamıştır. ABD’de yıllardır uygulanan ve tüm dünyada ‘başkanlık sistemi’ olarak adlandırılan modelin asıl adı, ‘kongre hükümeti’dir. Bu modelde eyalet sistemi ve tam başkanlık uygulaması vardır. Benim yıllardır üzerinde çalıştığım model, ABD’deki sistemden farklı. Bir akademisyen olarak ben, Fransa’da uygulanan yarı başkanlık sistemiyle ABD’de uygulanan tam başkanlık sisteminin karması bir modelden yanayım. Bilindiği gibi Fransa’da eyalet sistemi yok. Ancak Fransa’daki başkanlık sisteminde, başkanın yetkileri ABD’deki kadar geniş değil. Orada başkanın yanı sıra başbakan da var ve üniter yapı korunuyor. ABD’de ise eyalet yapısı üzerine kurulu tam başkanlık sistemi uygulanıyor. Önerdiğimiz modelde, Fransız sisteminin üniter yapısıyla ABD’deki başkanın yetkileri buluşturuluyor. Yani hem üniter yapı korunuyor hem de tam başkanlık yetkileri kullanılabiliyor. Başkanlık sisteminden söz edince mutlaka eyalet modeli uygulanacakmış gibi bir önyargı var. Oysa sistem için eyalet modeli gerekmiyor. Üniter yapı devam ederken de sistem uygulanabilir. Başkanlık sistemi ‘diktatörlük’ getirir diyenler bu işi bilmiyor.” (ANKA)

Kaynak: Birgun.net