SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

Meclis Genel Kurulu'nda kayıp kaçak bedellerinin yurttaştan tahsil edilmesini öngören Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili teklifin görüşmelerinde zaman zaman tansiyon yükseldi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifin gerekçesinden söz ederken daha önce basına yansıyan 18 Kasım 2013 tarihinde Abdullah Tivnikli ile İbrahim Kalın arasında yapılan telefon görüşmesinin "tape"lerine atıfta bulundu. Gerekçeye aslında o konuşmaların yazılması gerektiğini savunan Özel, "Orada Abdullah Tivnikli bu kanundaki düzenlemelerin ne zaman yapılacağını sorup bugünün Saray Sözcüsü İbrahim Kalın da 'Beyefendi -yani dönemin Başbakanını kastederek- talimat verdi. Bu düzenlemeler yapılacak, senin zararların karşılanacak' demektedir" şeklinde konuştu.

Bakan Albayrak'ın üslubu gerdi
Muhalefetin eleştirilerinin ardından kürsüye çıkan Bakan Albayrak'ın üslubu ise tartışma yarattı. Albayrak, yasa ile ilgili eleştiriler dile getirilirken "söylenenlerin birçoğunun yalan, yanlış, iftira olduğunu" iddia etti. Kayıp kaçak oranının daha önce de tüketiciler tarafından karşılandığını söyleyen Albayrak, düzenlemeyi "Bu, bugünün konusu değildir" diye savunmaya çalıştı. Albayrak'ın yöneltilen eleştirilerle ilgili " Lafa bakıyoruz, söyleyen arkadaşlara bakıyoruz, geçmiş referanslara bakıyoruz hangi birine cevap vereceğimi şaşırdım" sözleri de tepkilere neden oldu.

Özel'den Albayrak'a "Haddinizi bilin"
Albayrak'ın ardından sataşma nedeniyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Özel, "Muhalefet partilerinin yaklaşımlarına ‘yalan, iftira, gerçek dışılık’ demek hakkınız değildir, haddiniz de değildir, haddinizi bilin" dedi.



Muhalefetin üslubu ile ilgili eleştiriler üzerine Albayrak, söyleminin "halkı manipüle etmeye kışkırtmaya, ucuz, hamasi bir dille itham etmeye yönelik bir üslupta konuşanlara yönelik olduğunu" söyledi.
Berat Albayrak, milletvekillerinin teklif ile ilgili sorularının ardından "Bu hamasi söylemlere cevap vermeyi düşünmüyorum" dedi.

Yeniden söz alan CHP'li Özel, Albayrak'ın muhalefete yönelik "Dinleyin yahu, anlayacak mısınız bilmiyorum, açıklayacağım ama işe yarayacak mı bilmiyorum" ifadelerinin Meclis'e yakışmadığını belirtti.
Tutanaklara göre tartışma özetle şöyle devam etti: Özgür Özel - Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin Kaçak Saray’ı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar.

Mehmet Muş (AKP İstanbul) - Düzgün konuş, düzgün!
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, Özgür Özel'e uyarı cezası verilmesini istedi.
Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise tutanakları inceleyerek gerekli açıklamayı ertesi gün yapacağını belirterek toplantıyı sona erdirdi.

Kaynak: Birgun.net