Trafikte yaya geçitlerinde yavaşlamayıp hızlıca geçen, yayalara yol vermeyen sürücülere Türkiye’de yollarda ve şehirlerde çokça rastlanıyor. Bu noktada sadece yaya geçitleri işaretleri değil yollara yapılan tümsekler de bir çözüm olamıyor.

Birçok sürücü bu tümseklerin üstünden de hızlı bir şekilde geçiyor ve tüm trafik kurallarını yok sayıyor.

Trafik sorununun ve sürücü kaynaklı hataların en az Türkiye’deki kadar büyük bir toplumsal sorun olduğu ülkelerden biri de Hindistan. Citylab.com’un haberine göre özellikle Hindistan’ın Ahmedabad şehri yaya geçitlerinin en az tanındığı ve tümseklerin araçların hızını en az etkilediği şehirlerden biri olarak biliniyor.

hmedabad’da iki kadın, bunu değiştirmek adına Mayıs ayı içinde sıradışı bir adım attı. İki sanatçı Saumya Pandya Thakkar ve Shakuntala Pandya‘nın birlikte ortaya çıkardığı 3 boyutlu yaya geçitleri belediye tarafından şehrin yollarına uygulandı.

İllüzyon sayesinde farkındalık

Asfalta uygulanan çalışma uzaktan gelen sürücüye 3 boyutlu bir yol çizgisi gibi görünüyor. Çizgiler bir illüzyon yaratıyor ve arabaların hızını azaltıyor. Tabii sürücüler bir noktadan sonra bunun bir illüzyon olduğunu fark edecek olsa da bu çalışma ile en azından bir farkındalık yaratılması amaçlanmış.

Hindistan, tümsekler ve yaya geçitlerini üç boyutlu görsellerle değiştirmeye başlamış durumda. Umarız Türkiye’de de benzer çalışmalar yapılarak farkındalığın artmasına bir katkı sağlanır. Aksi takdirde öfkeyle dolan bazı insanlar yaya geçitlerini tanımamaya ve trafikte adeta terör estirmeye devam edecekler gibi görünüyor.

Cezaların caydırıcı olmaması ve hatta çoğu zaman uygulanmadığını düşünmemize sebep olan garip davranışların böyle güzel yöntemlerle değiştirilmesi ne kadar hoş. Suç ve cezayı evrilterek rotayı her daim sanata çevirmek umuduyla…

Gaia Dergi

Kaynak: Birgun.net