DİSK’e bağlı sendikalara üye işçiler, Özel İstihdam Büroları aracılığıyla patronlara işçi kiralama yetkisi veren ve kısa süre içinde Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi beklenen yasa tasarısını; İstanbul, İzmir, Antalya ve Edirne’nin de arasında olduğu birçok ilde dün eylem yaparak protesto etti.
İstanbul’da eylemin adresi Kadıköy oldu. Altıyol’da bir araya gelen işçiler, “Hükümet yasanı al başına çal”, “Kahrolsun ücretli kölelik”, “Kiralık işçi olmayacağız” sloganları attı.

İTİRAZLAR DİKKATE ALINMADI
İşçiler adına konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Meclis’te görüşülen yasa tasarısı ile Türkiye’de emeği ile geçinen milyonlarca insanın köle haline getirileceğine dikkat çekti. Çerkezoğlu, “Başta DİSK olmak üzere, işçi kesiminden gelen hemen hiçbir itiraz dikkate alınmadı. Üçlü Danışma Kurulu’nda hiçbir mutabakat olmamasına rağmen, yasa teklifi Meclis’e gönderildi” dedi.

‘İŞ GÜVENCESİ KALKACAK'
Bu tasarının yasalaşması durumunda işçilerin iş güvencesinin ortadan kaldırılacağını belirten Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıdem tazminatı fiili olarak yok edilecek, ihbar tazminatı ortadan kaldırılacak. Kayıtdışı, güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri kural haline gelecek. Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecek. İşverenlerin işten çıkarma maliyetleri düşecek, işçiler istenildiği gibi kullanılıp kapı önüne konulacak. İşçi sınıfı ‘kiralık işçilik’ adı altında kölelik ilişkilerine mahkûm edilecek. Kiralık işçiler aynı işi yapan diğer işçilere göre çok daha düşük ücretlerle çalışacak, işsizlik fonundan yararlanma olanakları olmayacak. İŞKUR işlevsiz hale gelecek.”

SEÇİMDEN ÖNCE VE SONRA
Seçimlerden önce ‘taşerona kadro’ afişleriyle oy toplayan AKP’nin, seçimlerden sonra taşeron düzenine bile rahmet okutacak bir kölelik düzenini Meclis gündemine getirdiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Bu da yetmedi, kıdem tazminatımıza el uzattılar. Bu koşullar altında geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için mücadele etmek; ahlaki, sınıfsal ve siyasal bir görevdir” diye konuştu.


***

Metal işçileri alanlara çıktı

Kocaeli Gebze’deki metal fabrikalarından işçiler de, dün kiralık işçilik tasarısına ve kıdem tazminatı hakkının gaspına yönelik girişimlere karşı alanlardaydı. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, sendikanın önünde buluşarak sloganlarla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. İşçiler, kölelik yasalarına ve haklarının yok edilmesine sessiz kalmayacaklarını duyurdu.

Kaynak: Birgun.net