FERAY YALÇUK

1 Mayıs’ın İstanbul Bakırköy’de kutlanması yönündeki kararı Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, BirGün’e değerlendirdi. Kararın doğru olduğunu ve sahiplenilmesi gerektiğini dile getiren Taş, bu yılki 1 Mayıs’ın Türkiye’nin içinden geçtiği koşullar itibariyle “özgün” olduğunu belirtti. Taş, bombalı saldırıların insanların evlerine çekilmelerine yol açtığını ifade ederek, “Bakırköy’de kitlesel bir toplanmayı mümkün kılacak bir karar alındı” dedi. Taş şöyle konuştu:

'İnsanlar evlerden çıkmalı'

“1 Mayıs, işçi ve emekçilerin ortak taleplerinin birleşik ve güçlü bir biçimde siyasi iktidara gösterme günüdür. Bu 1 Mayıs'ı özgün kılan Türkiye’nin içinden geçtiği koşullardır. Gezi’den bu yana ortaya çıkan kitle hareketini bombalar, katliamlar ve tırmanan savaş ortamıyla geriye çekilmek zorunda kaldı. Bu etkenler insanların yeniden evlerine hapsolmasına, sokaktan korkmalarına yol açtı. Bu durumun değişip insanların yeniden bir araya gelmesi gerekiyor. Bu yıl 1 Mayıs bu yönden çok önemlidir. Tüm bu nedenlerle de emekçilerin ve ezilenlerin ortak taleplerini dile getirmek amacıyla bu sene Bakırköy’de kitlesel bir toplanmayı mümkün kılacak bir karar alındı.”

'Taksim’den vazgeçilmedi'

Alper Taş, 1 Mayıs’ın Bakırköy’de kutlanacak olmasının, Taksim’den vazgeçmek anlamına gelmediğinin de altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alandaki değişiklik, tarihsel ve haklı bir nedene dayanan 1 Mayıs’ta Taksim’de toplanma talebinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Hem hukuki hem de politik olarak 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanma talebi artık emekçilerin ve işçi sınıfının önemli bir talebidir ve bu talepten vazgeçilmiyor. Bu talep pazar günü yine dile getirilecek. Bunun altını çizmek gerekiyor. Bu saatten sonra yapılması gereken alan tartışması yapmak değildir. Bakırköy’de çok kitlesel ve güçlü bir sesin, önümüzdeki dönemde işçi hareketinin sesinin yükselmesi yönünde bir kaldıraç olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden ortak bir iklim yaratma ihtiyacı içerisindeyiz. Herkesi, emeğin bütün bileşenlerini Bakırköy Meydanı’na doldurmaya ve geleceğin Türkiye’sini kurmak için seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. Bizler, Haziran Hareketi ile Bakırköy'de ve ülkenin her yerinde alanlarda olacağız.”

****

KATLEDİLEN 34 CAN TAKSİM’DE ANILDI
ZEYNEP KURAY

78’liler Girişimi öncülüğünde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, 1 Mayıs 1977‘de katledilen 34 yoldaşını İstanbul Taksim Kazancı Yokuşu’nda andı. Anmada, katliamın açığa çıkartılması için Meclis bünyesinde bir Hakikat Komisyonu kurulması talep edildi. 78’liler Girişimi Federasyonu Başkanı Yunus Bircan “Taksim Meydanı’nı kaybetmeyeceğiz” diyerek, AKP’nin Taksim Meydanı’nı kamusallığını bitirme politikasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Kaynak: Birgun.net