Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, “PKK/KCK propagandası” yaptığı iddiasıyla imc tv’nin TÜRKSAT uydusundan çıkarılmasını istedi. Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç imzasıyla 24 Şubat’ta TÜRKSAT Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıda, savcılığın 155 Polis İhbar Hattına yapılan bir şikayet üzerine, imc tv hakkında soruşturma başlattığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında, Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) imc tv’nin 3 Mayıs ile 4 Eylül 2015 tarihleri arasındaki yayın kayıtlarının istendiğini, kayıtlarla ilgili bilirkişi ön raporu hazırlandığını vurgulayan savcı Dinç, bu raporu ve imc tv’nin 6, 13, 14 Temmuz ile 6 Ağustos tarihli yayın çözümlerini yazıyla birlikte TÜRKSAT’a gönderdi.

Yazıda, imc tv için, “terör örgütü propagandası yaptığı anlaşılmıştır” ifadesi kullanıldı.

TÜRKSAT’TAN ÇIKARILAN KANALLAR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen Cemaati’ne yönelik soruşturma kapsamında cemaate yakın olduğu iddia edilen kanalların TÜRKSAT ve Digitürk’ten çıkarılması için de yazı yazmıştı. Savcılığın talebi üzerine Samanyolu TV, S Haber, Kanaltürk, Mehtap TV, Bugün TV, Yumurcak TV, Irmak TV ve Burç FM gibi tv ve radyo kanalları bu platformlardan çıkarılmıştı. Başsavcılığın talebi kabul edilirse, imc tv de frekans ağından çıkarılmış olacak.

EREN: GİZLİ BİR SORUŞTURMAYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK
Talebi gazetemize değerlendiren İMC TV Haber Koordinatörü Faruk Eren "Şaşkınız. Can ve Erdem’in serbest bırakılmasına sevinirken bugün İMC hakkında bir tür terör soruşturması olduğunu öğrendik. Türksat’tan çıkınca Türkiye’de yayın yapamaz hale geliyorsunuz. Soruşturma varsa birilerinin ifadesi alınır. Ama biz gizli bir soruşturmayla karşı karşıya kaldık. Türksat ticari bir kuruluş. Aramızda bir anlaşma var ve karşılıklı olarak bu anlaşmanın gereğini yerine getiriyoruz. Daha önce birkaç kanala da aynı sekilde hukuksuz bir süreç uygulandı ve Türksat bir şekilde yargı görevi yerine getiriyor. Ticari bir kurum olan Türksat şimdi sansür kurumu haline dönüştü. Savcılığın, BirGün'ün dağıtım şirketine BirGün'ü dağıtmayın demesi gibi bir şey bu" dedi.

TÜRKSAT'IN NE CEVAP VERECEĞİ ÖNEMLİ!
Eren şöyle konuştu: "İMC yayıncılık anlamında önemli bir görevi yerine getiriyor. Herkesin susturulmaya çalışıldığı dönemde, kurulduğundan beri toplumun her kesiminin sesi olmuştur. Ermenilerin, Çerkeslerin program yaptıkları, kadınların, LGBTİ’lerin, işçilerin seslerini kamuoyuna duyurulmasına destek olunan bir kanal. Bölgedeki ilçelerde olan bitenleri de muhabirlerimiz aracılığıyla biz duyurmaya çalıştık. Anlıyoruz ki tüm bu seslerin sesi kesilmeye çalışılıyor. Sadece kendi sesleri duyulsun, kendilerinin yazdığı haberler okunsun istiyorlar. Bu 13-14 yılda kendilerine bir medya yarattılar. Yalanlar, iftiralarla dolu bir medya. Toplum ağaçların kesildiğini öğrenmesin, ülkenin talan edildiğini öğrenmesin, yolsuzluk olduğunu öğrenmesin istiyorlar. Bizden başka kimse de olmasın istiyorlar. Bu saldırı sadece İMC’ye değildir. BirGün’e dava üstüne dava açılmasının sebebi de budur. Gerekli hukuki süreci avukatlarımız aracılığıyla başlatacağız tabii ki ama Türksat’ın bu ‘isteğe’ ne cevap vereceği de önemli. Türksat’ın doğruyu yapıp da savcılığa ‘Türksat ticari bir kuruluştur’ demesi durumu değiştirebilir."

RTÜK ÜYELERİ: HUKUKA AYKIRI
Konuyu değerlendiren HDP’li RTÜK üyesi Ersin Öngel ise “Savcının TÜRKSAT’a gönderdiği yazıdaki talebi hukuka ve medya özgürlüğüne aykırılık içermektedir. En nihayetinde imc tv RTÜK’ten lisans almış bir yayıncı kuruluştur. Dolayısıyla yayın denetimi savcılığa değil RTÜK’e aittir” dedi. CHP RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen de, “Bir televizyon kanalının lisanslı yayın yapıp yapamayacağına RTÜK karar verir. Savcılığın değerlendirmesi sübjektif ve işgüzar bir değerlendirmedir” yorumunda bulundu.


Kaynak: Birgun.net