CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. “İETT’nin yeni tarife duyurusuna göre, 31 Ocak 2016’dan itibaren aylık kart tam 170 liradan 185 liraya, öğrenci kartı ise 77 liradan 80 liraya yükselecek. Elektronik kart ilk biniş tam 2.30, öğrenci ise 1.15 liraya çıkacak. Metrobüs biniş ücreti 1-3 durak arası tam 1.80, öğrenci ise 1.00 lira olacak.” diyen Tanrıkulu, bu bağlamda şu soruları yöneltti:

“İstanbul’da toplutaşıma ücretlerine zam yapılmasının gerekçesi nedir? Benzinin varil fiyatı düşmeye devam ederken yapılan zam hangi dayanak ile açıklanmaktadır?

Enflasyon oranında zam alamayan memurlar, işçiler; yapılan zamlarla fakirleşmeye devam ederken, kar etme amacı gütmeyen bu kuruluş yaptığı zammı neye dayandırmaktadır?

İstanbul’da tam kart ve öğrenci kartı sahibi yurttaş sayısı kaçtır? Aylık tam kart ve öğrenci kartı kullanan yurttaş sayısı kaçtır? İETT’nin yıllık geliri ve gideri ne kadardır? En büyük gider kalemini ne oluşturmaktadır?

İETT’nin, zam dışında başka bir şekilde artan giderleri sübvanse etmesi mümkün değil midir? Toplutaşıma ücretlerine yapılan zamlar iptal edilecek midir? Öğrencilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması için yapılan bir çalışma var mıdır?”

***

Avrupa’nın ulaşımda en pahalı kenti İstanbul

Asgari ücretin 1458 avro olduğu Fransa’nın başkenti Paris’te toplu ulaşım ücreti 1.80 avro. Bir Parisli aldığı asgari ücret ile 810 kez toplu ulaşımı kullanabiliyor. Bu sayı Almanya’nın başkenti Berlin’de ise daha yüksek. Almanya’da asgari ücret 1473 avro. Başkent Berlin’de toplu ulaşım ücreti ise 1,60 avro. Yani Berlinli bir Alman aldığı asgari ücretle 920 kez otobüs ve metro kullanabiliyor.

Tüm bu sayılar göz önüne alındığında İstanbullular kazandıkları ücret ve yola harcadıkları para bakımından Avrupa’nın en pahalı toplu ulaşımını kullanıyor.

***

Elektriğe yüzde 250 gizli zam

İstanbul Avrupa yakasında elektrik dağıtımından sorumlu BEDAŞ sessiz sedasız tarife değişikliği yaptı, kimi faturalar ikiye katlandı. Da­ha ön­ce ge­ce sa­at 22.00’den son­ra ki­lo­vat ba­şı­na 0,18 li­ra olan fi­yat ar­tık uy­gu­lan­mı­yor. “3 za­man­lı ta­ri­fe­” adı ve­ri­len sis­tem­le sa­bah 06.00’dan ak­şam 17.00’ye ka­dar ki­lo­vat başına 0.18 li­ra, ak­şam 17.00’den ge­ce 22.00’ye ka­dar 0.34 lira, 22.00’den sa­bah 06.00’ya kadar ise 0.07 li­ra üze­rin­den fi­yat­lan­dı­rı­la­cak. Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Enerji Bakanlığı’nın denetimindeki elektrik şirketleri yeni yılın ilk ayından itibaren elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 oranında gizli zam yaptıkları anlaşılmaktadır”dedi. BEDAŞ ise zam yerine tarife değişikliği yapıldığını belirterek gizli zammı savundu.

***

İstanbul’da suya 1 yılda 10 kez zam

İSKİ’nin geçen sene sessiz sedasız uygulamaya koyduğu kademeli tarifeyle su faturaları her ay daha da kabarıyor.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) geçen yıl suyun metreküp fiyatına tam 10 kez zam yaptığı ortaya çıktı. Vergiler başta olmak üzere ekmek, elektrik, trafik sigortası, esnaf ve çiftçinin Bağ-Kur primlerine gelen zamlar yurttaşın belini büktü. Kademeli fiyat tarifesine geçen İSKİ, su fiyatlarına sessiz sedasız bir senede tam 10 kez zam yaptı. Barajlarda su sıkıntısı yaşanmadığı halde suya gelen zamlar 5 milyondan fazla aboneyi şoke etti. Kurum, bu sene başında ise suya bir miktar indirim yaptı, ancak geçen yılın aynı dönemine göre suyun metreküpüne 20 ila 40 kuruş daha fazla ücret ödeniyor.

İSKİ, 1 Ocak 2015 itibarıyla konutlarda tek tip tarifeden kademeli tarifeye geçti. Buna göre, kullanılan su miktarına göre konutlarda üç tarife belirlendi. İçme suyu, geçen yıl ocak ayında suyun metreküp fiyatı 10 metreküpe kadar su kullanan (Konut 1) aboneler için 3 lira 70 kuruş, 11-20 metreküpe kadar su kullananlara (Konut 2) ise 5 lira 40 kuruştan uygulanan tarifede 21 metreküpe kadar su tüketen vatandaşlara (Konut 3) ise 7 lira 90 kuruş olarak fiyatlandırıldı.

***

Bakan Çelik: Melih bey biraz fazla kâr ediyorsun

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek ve et fiyatlarına son dönemde yapılan zamları değerlendirirken, “Nihai satış fiyatı 61 kuruş olması gereken bir ekmeğin bugün 1, 1.25 TL’den satılması kabul edilir değildir” dedi. Çelik, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de, “Ankara Büyükşehir Belediyesi 250 gram halk ekmeğinin 75 kuruşa satıyor. Melih Bey’e sesleniyorum. Biraz fazla kar ediyorsun, biraz indir” diyerek mesaj gönderdi.

Kaynak: Birgun.net