Suriye’de YPG’nin de aralarında olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDF) birlikleri dün, Türkiye sınırındaki Azez kenti ile Halep arasında yer alan Tel Rıfat kasabasına girdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, SDF’nin kasabanın yüzde 70’ini kontrol altına aldığını duyurdu.

Anadolu Ajansı, kenti elinde tutan gruplardan biri olan ‘Tel Rıfat Devrimcileri’ saha komutanı Muhammed Ali Ebu Musa’nın “Tel Rıfat’ın düşmek üzere olduğu” yönündeki demecini aktardı. Musa, YPG güçlerinin Rusların sağladığı hava desteğiyle Tel Rıfat’a girmek üzere olduğunu söyledi: “Durum çok kötü. Savaşan çok sayıda gencimiz var fakat mühimmat ve silahımız yok.” Bazı Kürt yerel kaynakları ise SDF ve YPG’nin Tel Rıfat ilçesini dün sabah ele geçirdiğini iddia etti. İki gündür kuşatma altında olan Tel Rıfat’ın Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle bu sabah tamamen SDF güçlerinin kontrolüne geçtiği ve kentteki Fetih Ordusu komutanı Ebu Mahmud’un da sağ olarak yakalandığı öne sürüldü.

Halep’in kuzeyinde Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve Halep çevresinde süren savaş için stratejik öneme sahip olan Tel Rıfat kasabası 2012 yılından beri ÖSO ve cihatçı grupların kontrolünde bulunuyordu.

RAKKA'YA GİDEN YOL
Rejim güçleri ise ülkenin kuzeyindeki ÖSO’ya karşı operasyonlarının yanı sıra Suriye’nin doğusunda da IŞİD’in de facto başkenti Rakka’ya doğru ilerliyor. Rakka’nın batısındaki Tabqa hava üssünü ele geçirmek için operasyon başlatan rejim, havaalanına 35 kilometre kadar yaklaştı. Hama’nın kuzeyinden bölgeye giden Selamiye-Rakka otoyolunu kontrolü altına alan rejim, Rakka’ya giden yolda Tal Madakhah’ın batısında stratejik bir tepeyi de ele geçirdiğini açıkladı.

KATAR: PLAN YENİ DEĞİL
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, IŞİD ile mücadele için uluslararası koalisyon kapsamında Suriye’ye kara gücü göndermenin daha büyük bir aciliyet kazandığını, kara operasyonu seçeneğinin ABD ile planladığını söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde konuşan Sani, Suudi Arabistan ve bazı bölge ülkelerinin IŞİD’le mücadele kapsamında Suriye’de kara harekâtına hazırlandıkları yönündeki bir soru üzerine, bunun yeni bir plan olmadığını bildirdi.

Katarlı Bakan, “Aslında bu uluslararası koalisyonun liderliğini yapan ABD ile planlanmıştı. Eğer Suriye’ye kara birliklerinin gönderilmesine ihtiyaç duyulursa bu koalisyonun liderliği altında olmalı. Suudi Arabistan katılmak istediğini söyledi. Geçen yıl ekim ayında bizim o dönemki Dışişleri Bakanımız da IŞİD’e karşı bir girişim olması halinde bizim de destek vermeye hazır olduğumuzu açıkça ifade etti. Yani bu daha önce planlanmıştı” diye konuştu.

İlk olarak Suudi Arabistan, ardından da Bahreyn IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona, kara kuvvetleriyle katılmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamalar üzerine Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye’ye girecek yabancı askerlerin tabutta ülkesine döneceğini söylemişti.


***

RUSYA, İDLİB VE AZEZ'DE MSF HASTANESİNİ VURDU

Suriye’nin İdlib ve Azez kentlerinde gerçekleşen iki ayrı füze saldırısında iki hastane vuruldu. Vurulan hastanelerde toplamda en az 19 kişinin öldüğü belirtildi. İdlib’de vurulan hastane uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yönetiliyordu.


Suriye’deki muhalif gruplara yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hastaneye saldırının İdlib kentinin Maret el Numan bölgesinde gerçekleştiğini aktardı. Azez’de Bağımsız Doktorlar Birliği tarafından yönetilen bir diğer hastane de hava saldırılarına hedef oldu. Gözlemevi, Azez’deki hastanede 10 kişinin öldüğünü, hayatını kaybedenler arasında çocuklarla hamile kadınların da bulunduğunu belirtti ve her iki saldırının da Rusya tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.


BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Halep ve İdlib’teki füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 sivilin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi.

***

Ortadoğu tarihinin en büyük tatbikatı

Türkiye’deki İncirlik Üssü’ne savaş uçaklarını gönderen Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA, 20 ülkeden askerlerin katılımıyla Ortadoğu tarihinin en büyük askeri tatbikatının gerçekleştirildiğini duyurdu. North Thunder (Kuzey Şimşeği) adı verilen tatbikata Müslüman ve Arap ülkelerin katılım yaptığı açıklanırken bu ülkelerin bazıları BAE, Ürdün, Senegal, Bahreyn, Sudan, Kuvety, Cibuti, Katar, Malezya ve Mısır olarak duyuruldu.

Kaynak: Birgun.net