BURAK ABATAY / @abatayburak

Sevinç Eratalay 2012 yılında çıkan Kalbin Nerde albümü sonrasında 2005-2015 yılları arasındaki konser kayıtlarından oluşan Ada Müzik etiketiyle yeni bir albüm yayınladı. Albümde bulunan 15 şarkı da hem siyasal hayatımızda hem de müzik tarihimizde önemli yerleri olan şarkılar. Sevinç Eratalay ile Devrim Türküleri albümü üzerine söyleştik.

Konser kayıtlarından oluşan bir albüm dinleyiciyle buluştu. Albüm nasıl bir süreçten geçti?

Uzun zamandır yapmayı istediğim bir şeydi. Benim için sahne, sokak eylemleri gibi sıcak ve heyecan vericidir. Orada sunduğunuz performans kayboluş ve yeniden doğuş gibidir. Bu duyguyu stüdyoda söylerken çok yakalayamazsınız. Bu sürecin başlangıcı böyle oldu. Yani durumu kalıcı hale getirmek, CD’ye aktarmak. İkincisi ise her konserimin kaydı yok, genellikle son yılların kayıtları vardı elimde. Ve farklı konserler. O nedenle ses seviye farkları olabilir dinlerken şaşkınlık yaratabilir. Ama olsun, sonuçta çok satsın kaygısı olan biri değilim. Çok dinlenmesini isterim. Çünkü insanı yeniden yaratacak güçlendirecek ve ülkemin hikâyesini anlatan türküler, söylemler var.

Albümde müzik tarihimizde birçoğu sizinle özdeşleşmiş şarkılar var. Öte yandan Oğula Ağıt, Darheijiroke gibi şarkılar da yeniden yorumlanmış.

Her ikisi de konserlerde söylediğim şarkılar. 20 yıl önce Mahirin Türküsü'nü albüme okumuştum. Konserlerde sürekli söylediğim bir türkü. Dinlerken de çok keyifli.

Albümü emek, barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde kaybettiğimiz canlara ithaf ettiniz. Her bir şarkı her birisi için çok anlamlı.

Katliamlar, saldırılar dört bir yanımızı sardı. Padişahlara boyun eğmeyen bir coğrafyada yaşıyoruz, bu abluka elbet bir gün dağılır. Dağılırken canımız acır, yüreğimiz kanar. Ve insanın doğasındadır güçlenmek ister. İşte müzik burada devreye girer.

Albüm kartonetinde sizi gördüğümüz fotoğraflarınızda alışılmış devrimci müzisyen imajından daha farklı bir imaj görüyoruz. Bu bir olması gereken midir, tesadüf müdür?

Albümün doğasına uygun olduğunu düşündüğüm için. Sahne sokak eylemleri gibi benim için demiştim. Sokakta çekilen fotoğrafları koymak istedim. Tamamen bilinçli yapılan bir durum yani. Üstelik amatörce çekilen (kızım Sıla'nın çektiği) fotoğraflar. Tam istediğim gibi, sokak kıyafetleri. Sahnede Mahir’in tişörtü ve siyah eteğimi giyerim yıllardır.

Bizleri bekleyen yeni çalışmalarınız var mıdır?

Konser kayıtlarına devam etmek istiyorum. Şu anki ruh halim öyle, bağlamayla çalıp söylediğim türküler var. Onlarla devam edebilirim.

Kaynak: Birgun.net