Washington temaslarına devam eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde yapacağı kouşma öncesinde, enstitü binası önünde Erdoğan'ın korumaları Türkiyeli gazetecilere ve bina önünde toplanan protestoculara saldırdı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Erdoğan'ın Brookings'e gelişi öncesinde bina önünde toplanan protestocu gruplar, AKP hükümetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşünce özgürlüğünü bastırmakla ve güneydoğuda devam eden operasyonlarda orantısız güç kullanmakla eleştirdi. Erdoğan'ın gelişi öncesinde binada bulunan Cumhurbaşkanlığı korumaları ile gazeteciler arasında tartışma başladı.

Olay yerinde bulunan eski Taraf gazetesi yazarları Emre Uslu ve Amberin Zaman, Erdoğan'ın korumaları tarafından 'tartaklandıklarını' iddia etti ve Twitter üzerinden olay yerinden fotoğraflar paylaştı.

Emre Uslu, bir korumanın bacağına tekme attığını ve kendisini yaraladığını savunarak pantolonunun paçasını kaldırarak çektirdiği bir fotoğrafı da yine Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesine konuşan Özgür Düşünce gazetesinden Adem Arslan, Brookings Enstitüsü'ndeki toplantıya akredite olduğunu ifade ederek, yaşadıklarını anlattı:

"Brookings dış politika iletişim direktörü Gail Chalef ile girişte konuşuyordum. O sırada Erdoğan'ın bir adamı üzerime yürüdü ve beni tehdit ederek dışarıya atmaya çalıştı. Gail o sırada 'O gazeteci biz davet ettik' dedi. Erdoğan'ın korumaları gazeteci olmamı umursamadıklarını söyleyerek bana hem sözlü hem de fiziksel saldırıda bulundular. Yakamdan tutup beni binadan çıkardılar ve yolun karşı kaldırımına kadar götürdüler."

Adem Arslan, ancak ABD'li güvenlik birimlerinin devreye girmesi üzerine toplantı salonuna alınabildiğini aktardı.

Polis, korumaları uyardı'
ABD'de yayınlanan Foreign Policy dergisinin internet sitesindeyse, yaşanan arbede sırasında ABD'li emniyet güçlerinin devreye girmeye çalıştığını ve Erdoğan'ın korumalarını uyardığını aktardı.

Haberde ABD polisinin korumalara, "Siz de sorunun bir parçasısınız. Kendinize hakim olmanız lazım. Bırakın protsto etsinler" dediği aktarıldı.

NPC: Kınıyoruz
ABD'li gazeteciler birliği Ulusal Basın Kulübü (NPC), Brookings Enstitüsü önünde yaşananları yayınladığı bir yazılı açıklamayla kınadı.

Açıklamada NPC Direktörü Thomas Burr, "Türkiye'nin lideri ve korumaları ABD'de misafirdir. Gazetecilere, göstericilere ya da herhangi birisine müdahale hakları yoktur. Tartakladıkları insanlar orada sadece işlerini yapmaya çalışıyordu ya da bu ülkede sahip oldukları yasal haklarını kullanıyorlardı" dedi.

Burr, Türkiye'de temel insan haklarına ve basın özgürlüğüne saygısızlığın giderek arttığını gözlemlediklerini ifade ederek, "Erdoğan bu istismarı başka ülkelere ihraç edemez. Kınıyoruz" dedi.

Kaynak: Birgun.net